Scherpenhuizen verlengt wederom IFS- en QS-certificaat
Scherpenhuizen BV heeft de laatste jaren veel aandacht besteed aan verdere uitbouw van haar kwaliteitssysteem. Naast aanscherping van leverancierselectie, kwaliteitsprocedures, intensivering van kwaliteitscontroles en intensivering houdbaarheidstesten laat men tegenwoordig meerdere keren per week partijen controleren op eventueel aanwezige residuen door laboratorium Groen Agro Control. Hiermee wordt de kans dat Scherpenhuizen te maken krijgt met niet geschikt product enorm gereduceerd. Echter controle is goed, maar preventie is beter. Het kwaliteitssysteem wordt daarom steeds meer geïntegreerd met de bron van het product, de leverancier.
De houding ten opzichte van voedselveiligheid is gewijzigd. Kwaliteit en voedselveiligheid als garantie voor levering worden steeds meer door onze afnemers geëist. Prijsbeleid wordt van ondergeschikt belang, eerst dienen zaken als ICT en Kwaliteit goed geregeld te zijn.
Al jaren wordt er dus actief gewerkt aan de verbetering van de processen in ons bedrijf. Als voorbeeld kan hier gelden dat Scherpenhuizen recentelijk bij een grote Duitse klant een stille recall uitgevoerd heeft wegens een overschrijding van de voorgeschreven klant-norm, waarbij achteraf een compliment werd gegeven voor de heldere en open communicatie hierover en het doortastend optreden. Een ander voorbeeld kan hebben we gezien tijdens onderhandelingen met een grote supermarktketen uit Frankrijk. Tijdens het selectietraject werden eerst daadwerkelijke garanties gevraagd d.m.v. (test) EDI-berichten en toetsing van het kwaliteitssysteem, voordat er werd overlegd over een eventuele samenwerking. Vanuit afdeling kwaliteitszaken was het natuurlijk schitterend om te horen dat de geplande initiële audit door kwaliteitsmedewerkers van de potentiële klant werd geannuleerd vanwege de opgevraagde positieve audit-rapportage van IFS.
In samenwerking met Versdirect.nl heeft Scherpenhuizen ook, om in het primaire stadium van teelt al controle te hebben, een systeem ontwikkeld samen met Groeinet, het zogeheten GRIS-systeem. Door middel van dit systeem kan Scherpenhuizen snel inzichtelijk maken welke gewasbeschermingsmiddelen telers gebruiken en kan Scherpenhuizen hierop anticiperen ten aanzien van koppeling aan klantwensen. Alle residu-analyses worden ook in GRIS geplaatst, zodat er voor de betrokken teler ook een duidelijke terugkoppeling bestaat. Deze terugkoppeling vindt ook plaats doordat kwaliteitsregistraties op de tuin of op een andere locatie door de betreffende kwaliteitsmedewerkers worden ingegeven en direct op het scherm staan voor de teler bij zijn ingave van prognose of aanvoerbrief.
Ook intern blijft Scherpenhuizen energie en aandacht geven aan voedselveiligheid en niet alleen door procesaanscherping, maar ook door intensivering van voorlichting en training aan betrokken medewerkers. Binnenkort zijn twee sessies “in-huis” gepland die verzorgd worden door Michaël van Duijnhoven – directeur N&S Quality – voor voltallige commercieel personeel en kwaliteitsmedewerkers, waarin de laatste stand van zaken inzake voedselveiligheid worden behandeld. Actuele onderwerpen die hier behandeld worden zijn: microbiologie, functie van de VWA , wegvallen EU-handelsnormen t.a.v. sorteringsgrenzen, etc.
Hoewel bij Scherpenhuizen het kwaliteitsbewustzijn een taak is van alle medewerkers en wij daarom ook al onze medewerkers danken voor dit resultaat, gaat onze speciale dank uit naar Filip Plettinck (kwaliteitscoördinator) en Martijn Pijnenburg (KTBA Kwaliteitszorg) die zorg hebben gedragen voor deze constant bewuste zorg naar integratie van kwaliteitsdenken bij Scherpenhuizen.
Voor meer informatie:
L de Jong
Directeur ICT en Kwaliteit
Scherpenhuizen BV
De Keten 15
5651 GJ Eindhoven
Tel: 040-2584671