Het onderzoek naar eetgewoonten is uitgevoerd onder 521 Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar. Zij kiezen vooral de veilige weg: de Nederlandse keuken staat veruit op nummer 1 (86%), op afstand gevolgd door Italiaans (46%) en Aziatisch (28%) eten. Hét symbool van de Nederlandse keuken is volgens de meerderheid de stamppot (73%). Op de 2e plaats komt erwtensoep (41%) en op 3 staat de gehaktbal (18%). Op deze karakteristieke gerechten zijn de Nederlanders best trots: de meerderheid vindt dat Nederland een echte eetcultuur heeft.
Opvoeding, gezinsleden en super bepalen maaltijd
Wat er op tafel komt wordt het meest beïnvloed door de gezinsleden (38%). Ook het aanbod in de supermarkt speelt een rol (27%). Bijna een kwart (24%) laat zich door niets of niemand beïnvloeden en bepaalt zelf wat er op tafel komt. Opvallend is dat de invloed van topkoks bij de gerechtkeuze zeer gering is (3%). De meerderheid (51%) ziet deze koks bovendien niet als sterren. De opvoeding die de ondervraagden gehad hebben bepaalt sterker hun eetgewoonten, geeft 61% aan. Weinig invloed is verder te merken van de kredietcrisis: 56% houdt daarmee geen rekening bij het boodschappen doen.Bewust kiezen met de Dagelijkse Voedingsrichtlijn
Bewust eten is voor 35% van de ondervraagden een issue. Vooral op latere leeftijd gaat veel aandacht uit naar een bewuste keuze. Zo zegt bij de 50-plussers 46% bewust boodschappen te doen. Bij de jongeren (18-34 jaar) is dit 23%.bron: FNLI