Betere software voor kleurtest tomaten
In tomaten kunnen de kleur en de uniformiteit rechtstreeks bijdragen aan de kwaliteit en verkoopbaarheid,dus afwijkingen in kleur zijn dan een economisch probleem.
Kwaliteit verschillen, zoals vastgesteld door het US Department of Agriculture (USDA), worden grotendeels bepaald door de hoeveelheid van niet gekleurd weefsel in het product en de telers kunnen meer geld ontvangen voor hun producten die worden afgerekend op kleur en uniformiteit. Verkleuring te wijten aan YSD vermindert ook de concentratie van nutriënten zoals lycopeen en bèta-caroteen. Duidelijk is dat bij vermindering van YSD in tomaten telers, verwerkers en consumenten kunnen profiteren.
In een nummer van het Journal of the American Society of Horticultural Science (ASHS) hebben David Francis en zijn collega's bij The Ohio State University's Agricultural Research and Development Center en het College van Wooster het gebruik van een nieuw hulpmiddel beschreven, dat zij in de Tomaat Analyzer (TA) software, genaamd Color Test (CT)implementeerden. Dit hulpmiddel bij de maatsortering scant de vruchten met behulp van kleurnormen.
Volgens de studie is de tomaat Analyzer oorspronkelijk ontworpen voor het analyseren van de morfologie van tomaten. De onderzoekers in deze studie ontwikkelden een module voor kleurmeetinstrumenten "uit te breiden met de meting van objectieve fenotypische analyses".
TACT werd toegepast op fruit en groenten van verschillende kleuren en kleur uniformiteit. "TACT is ontworpen om het gebruiksvriendelijk te kunnen gebruiken, maar toch nauwkeurig en precies voor het verzamelen van objectieve metingen. Het vergemakkelijkt de gegevensverzameling en management, en is relatief meer betaalbaar", verklaarde Francis.