Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Artisjokken verzachten maagaandoeningen

Tholen - Fijnproevers waarderen de artisjok als een smakelijke lekkernij, maar voor mensen met spijsverteringsproblemen is de bitterheid een natuurlijk geneesmiddel. “ Het gebruik van artisjokbladeren is wetenschappelijk erkend als genezend bij maag – en darmproblemen, en helemaal als ze gebruikt worden bij lever – en galblaasziektes”, zei Dr. Mayer van een medische onderzoeksgroep aan de universiteit van Würzburg.

Het belangrijkste bestanddeel zit echter niet in de smakelijke verzameling van kroonbladeren van de bloem, maar in de plantbladeren. “Het bitter in het blad stimuleert de galblaas, wat voor een betere vertering van vetten zorgt”, aldus Mayer.

De bittere bestanddelen gaan bij gewoon koken van de artisjok als groente voor een groot deel verloren. Thee getrokken van artisjokblad heeft een erkend relevant effect. Enkel farmaceutische toevoegingen verzekeren de juiste dosis, zei Mayer, die er aan toevoegde dat er geen bekende neveneffecten zijn. De belangrijke stof cynarin verschijnt als de plant wordt verwerkt. Artisjokken lijken ook een positieve werking te hebben bij verminderde eetlust, hoog cholesterolgehalte en slagadervernauwing.

Gerelateerde artikelen → Zie meer