Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

LTO Noord en KAVB zetten knelpunten in waterbeheer op een rij

LTO Noord en KAVB hebben zestien knelpunten op een rij gezet die een adequaat optreden tegen wateroverlast in de Kop van Noord-Holland in de weg staan. De boeren en tuinders willen dat deze euvels snel worden opgelost, zodat bij hevige regenval geen oogsten meer ‘verdrinken’. De waslijst knelpunten van LTO Noord en KAVB worden volgende week bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ingediend. Voorzitter Siem van Balen Blanken van LTO Noord Anna Paulowna heeft goede hoop dat het waterschap ermee aan de slag gaat. "In een persbericht stond dat het hoogheemraadschap soepeler wil optreden. Daarmee geeft ze aan werk te maken van onze suggesties."

Na de enorme regenval op 5 oktober, was er harde kritiek op Hollands Noorderkwartier. Veel landbouwgronden kwamen onder water te staan. Agrariërs, LTO Noord en KAVB verweten het hoogheemraadschap nalatigheid. Vorige week donderdag vond ‘een stevig gesprek’ tussen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en LTO Noord en KAVB plaats. Bestuurders van vier afdelingen van LTO Noord, Anna Paulowna, Wieringerland, Zijpe en Breezand en de plaatselijke KAVB-afdeling gingen verhaal halen bij vice-dijkgraaf Ben Hakvoort.

Resultaat van het overleg is dat LTO en KAVB een inventarisatie van de knelpunten maken. "Er moet nu iets gebeuren", zegt Van Baalen Blanken. "Ondanks dat we goed uit elkaar zijn gegaan, staan wij op scherp. Als dit soort simpele oplossingen weer op de lange baan worden geschoven, gaan we stappen ondernemen." Een van de voornaamste knelpunten is het boezembeheer. "De sluizen en gemalen zijn automatisch ingesteld op het peil van de boezem, maar dat moet ook voor de peilen binnen het te bemalen gebied gebeuren." Verder moeten er nooddepots met voldoende pompen zijn. ,,Het mag niet zo zijn dat een pomp voor Texel uit Zeeland moet komen."

Ook moet het waterschap slagvaardiger opgetreden. Van Balen Blanken: "De communicatie is op 5 oktober niet goed verlopen. Rayonbeheerders moeten meer mandaat krijgen om in te grijpen en er moet regelmatig worden geoefend, bijvoorbeeld met de brandweer die dat ook doet." De schade bij bollentelers valt vooralsnog mee, weet Van Balen Blanken. Maar in Wieringermeer en Polder Waard-Nieuwland hebben de aardappelen wel schade ondervonden. "Het gaat om zeker twintig hectare", aldus voorzitter Otto Smit van LTO Noord Wieringerland. "Het land heeft te lang onder water gestaan. Ook hebben enkele worteltelers schade gemeld."

Bollenteler en hoofdingeland Jaap Koorn gaat een schadeclaim bij het hoogheemraadschap indienen. "Tien procent van het geparteerde plantgoed is verrot." Hij vindt dat er meer mensen in de buitendienst van het waterschap moeten komen. "Als er niet voldoende menskracht is, kan je ook niet adequaat optreden. Daarom moeten er afspraken met loonwerkers en boeren worden gemaakt. Binnen anderhalf uur moet een pomp achter de trekker zitten."

Bron: Nieuwe Oogst
Publicatiedatum: