Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Glastuinbouw werkt hard aan verlaging fossiele brandstoffen en CO2 emissie.

Veel belangstelling voor de MEI-regeling en vooral voor aardwarmte

Op 15 oktober sloot de MEI regeling (Marktintroductie energie en innovaties). De MEI regeling richt zich op investeringen in de glastuinbouw die het verbruik van fossiele brandstoffen verlagen en de CO2 emissie verminderen. In 2007 zijn er veel investeringen ingediend die gerelateerd waren aan de gesloten kas of iets met conditionering hadden te maken.

Dit jaar zijn door Flynth adviseurs en accountants naast bovenstaande investeringen ook investeringen aangemeld in de vorm van aardwarmte en alternatieve stookinstallaties. Via Flynth zijn meer projecten ingediend dan in 2008. Op basis van de ingediende projecten en ervaringen uit het verleden verwachten wij dat het budget sterk overtekend is.

Samenwerking om ondernemers goed te begeleiden

De glastuinbouw heeft aardwarmte als optie ontdekt. Aardwarmte, ook wel geothermische energie genoemd, is energie die wordt onttrokken aan de aardkorst. Deze energievoorraad is vrijwel onuitputtelijk, en is hiermee een bron van duurzame energie. Om de vragen van de ondernemers zo goed mogelijk te begeleiden werken vier partijen samen. Deze partijen brengen hun specifieke kennis in om zo samen het totale terrein rond aardwarmte te kunnen bestrijken.

De partijen zijn:

  • Petrogas Minerals International BV, Boortechnisch adviesbureau.
  • Pan Terra Geoconsultants BV, dit bedrijf doet het geologisch onderzoek.
  • Jan Ammerlaan, bedrijfskundig adviseur glastuinbouw, betrokkene bij verschillende projecten op energiegebied.
  • Flynth adviseurs en accountants BV, verzorging subsidieaanvragen en de economische haalbaarheid.
Een voorbeeld van de samenwerking is het project in de Koekoekspolder waarbij, op initiatief van de zittende kwekers en met ondersteuning van de gemeente Kampen en de provincie Overijssel, een onderzoek loopt naar de haalbaarheid van aardwarmte in dit gebied.
 
Publicatiedatum: