Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sint-Maarten, 23 t/m 26 september van 9.00 tot 17.00 uur

Open Dagen Clause en Nickerson-Zwaan

In de laatste week van september kunnen telers uit Nederland en omringende landen op één veld kennismaken met de meest actuele en nieuwe vollegrondsgroenterassen van Nickerson-Zwaan, Clause en Vilmorin. De Open Dagen in St.-Maarten (Noord-Holland) zijn elk jaar weer een hoogtepunt, omdat telers er een groot aantal gewassen en rassen kunnen bekijken die zeer overzichtelijk bij elkaar staan. Dit jaar is er een flink aantal nieuwe rassen in met name bloemkool, sluitkool, spitskool, broccoli, (veld)sla, (krul)andijvie, peen en courgette.Clause en Nickerson-Zwaan hebben een gezamenlijk demoveld, maar het aanbod aan rassen wel duidelijk gesplitst. Als zusterbedrijven binnen de Franse groep Limagrain werken beide zaadfirma’s samen, maar ze hebben ook duidelijk hun eigen speerpunten en bijzonderheden.

Bij Clause liggen accenten op courgette, peen en bloemkool en broccoli. In courgette gaat het vooral om het meest bekende langwerpige, groene type. Hoewel de virusdruk in Nederland nog meevalt, speelt resistentie tegen virussen en echte meeldauw een steeds grotere rol in dit gewas. Op het veld zijn de nieuwste rassen te zien. In de bewaarpeen zou het nieuwe nummer CLX 3187 de huidige bewaarrassen wel eens naar de kroon kunnen gaan steken. Dit ras scoort uitstekend op gladheid, loofkwaliteit, loofaanhechting, resistentie tegen echte meeldauw en Alternaria, en is goed bewaarbaar.

Voor broccolitelers is er een groot veld te zien met de nieuwe inteeltvrije broccolirassen, die komend jaar beschikbaar zijn. Deze rassen zijn dit jaar op beperkte schaal al door enkele telers getest. Die roemen de ongekende uniformiteit en de zware schermen met de fijne knopjes. Voor de vroegste broccoli gaat dit een verbetering van de rendementen geven, en ook voor de nieuwe zomer- en herfstrassen.

Bij Nickerson-Zwaan ligt het accent op bloemkool, sluitkool (rode kool, witte kool en spitskool), bladgewassen, radijs, wortel en ui. Deze komen voor een groot deel uit eigen veredeling, maar ook uit de programma’s van de andere Business Units in de groentezadendivisie van Limagrain, met name van Vilmorin. Bij bloemkool is de nieuwe Seoul een ras voor de industrie (roosjesbloemkool) dat geschikt is voor de oogst in juni en in oktober. Het ras Kamis is geschikt voor industrie en versmarkt. Binnen bloemkool heeft Nickerson-Zwaan speciale aandacht voor de industriemarkt met rassen die grote, vaste kolen geven.

Met de witte kool Sting, geschikt voor de lange bewaring, heeft Nickerson-Zwaan reeds enkele jaren goede ervaringen. De kolen van 2 tot 2,5 kilo zijn mooi groen, met een zeer goede inwendige kwaliteit. Experimentele nummers zijn er voor spruitkool en vooral spitskool: mini-spitskool, héél spitse spitskool, rode spitskool en zware typen voor de industrie met een extra zoete smaak. Spitskool kent een betere smaak dan witte kool, wat mede heeft bijgedragen aan de populariteit van dit gewas.
In eikenbladsla, little gem en ijsbergsla zijn rassen te zien die volgend jaar commercieel beschikbaar zullen zijn. Alle bladgewassen hebben hoge resistentie tegen Bremia fysio 1 t/m 26 en Nasonovia bladluis.

Nickerson-Zwaan heeft gekozen voor een groeistrategie in brassica en ui, gewassen waarin het bedrijf in diverse landen reeds goede marktposities inneemt. In de nabije toekomst staat de bouw van een compleet nieuw brassica-onderzoeksstation in Noord-Holland op het programma. In uien werd het afgelopen jaar het programma van Advanta succesvol geïntegreerd.

Oogstwedstrijd bloemkool en demo’s

Op het veld vinden demonstraties plaats van een machine voor het oogsten van roosjesbloemkool en van een GPS aangestuurde combinatie voor grondbewerking, planten en bemesten in één werkgang (flex-systeem). Hierbij zal een presentatie gegeven worden over de ervaringen met deze combinatie. Op dinsdag 23 september zal er vanaf 16.00 uur een bloemkool-oogstwedstrijd tussen telers uit diverse delen van het land worden gehouden. Inzet zal zijn welke teler zich de oogstkampioen bloemkool Benelux mag gaan noemen!

U bent van harte uitgenodigd u ter plaatse op de hoogte te stellen, wij beantwoorden graag uw vragen. Voor meer gedetailleerde informatie kunt u contact opnemen met Marion Vissers van Nickerson-Zwaan (tel. 06 – 215 87 080) of Arjen Biesheuvel van Clause (tel. 06 – 538 49 116).
Publicatiedatum: