Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Klankbordgroep glastuinbouw heeft aanbevelingen klaar

De klankbordgroep glastuinbouw heeft een gemeenschappelijke toekomstvisie klaar over waar de glastuinbouw op ruimtelijk vlak in Vlaanderen naartoe wil. "Hiermee wordt het theoretisch hoofdstuk afgesloten. Nu vragen we de minister om gemeenten en provincies mee aan te sturen om dit om te zetten naar de praktijk", zei Luc Beirinckx, lid van de klankbordgroep, donderdag bij de overhandiging van het rapport aan Vlaams landbouwminister Kris Peeters (CD&V).

De klankbordgroep werd vorig jaar, op initiatief van minister Peeters, opgericht om de sector te informeren en te raadplegen over beleidsinitiatieven voor de glastuinbouwsector. Vertegenwoordigers van de vakorganisaties, veilingen, maar ook individuele telers nemen deel aan de klankbordgroep.

De Vlaamse glastuinbouwsector heeft het laatste decennium te kampen met een veroudering van de glasopstand. Als gevolg van de verstedelijking en versnippering zijn de mogelijkheden om uit te breiden en te vernieuwen beperkt, concludeert de klankbordgroep. Bovendien brengen ook de sterk stijgende kosten met betrekking tot arbeid, energie, grondstoffen en milieu en de internationale concurrentie de positie van onze Vlaamse glastuinbouwers in gevaar.

Volgens de klankbordgroep zijn vernieuwing, schaalvergroting en technologische innovatie broodnodig. De sector heeft de komende 10 jaar behoefte aan gemiddeld 100 hectare per jaar aan nieuwe bijkomende terreinen verdeeld over de verschillende provincies, staat in het rapport. Niet alleen moeten er voldoende uitbreidingsmogelijkheden voor bestaande bedrijven voorzien worden, ook verweving van glastuinbouw met bestaande landbouw en het oprichten van glastuinbouwzones moet overwogen worden.

Minister Peeters bedankte de klankbordgroep voor het geleverde werk en beloofde het nodige te doen om de nota in de praktijk om te zetten. "De glastuinbouw is een economisch waardevolle sector voor Vlaanderen die de nodige kansen moet krijgen om zich verder te ontwikkelen. Daarom wordt het belangrijk dat we inspelen op een aantal knelpunten zoals hoge energiekosten, ruimtelijke ordening en de modernisering van bedrijven".

Het rapport zal ook bezorgd worden naar de Vlaamse minister van Ruimtelijke ordening en naar de provincie- en gemeentebesturen. Aan hen wordt gevraagd om de aanbevelingen ter harte te nemen zodat de uitbreiding van glastuinbouwgebieden in de toekomst vlotter kan verlopen.

Bron: Vilt
Publicatiedatum: