Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Volop aandacht voor arbeid en scholing tijdens Kom in de Kas

De voorbereidingen voor Kom in de Kas 2008 zijn in volle gang. In de deelnemende bedrijven is een veelheid van soorten werk te zien. Er is veel aandacht voor de automatisering en robotisering, die de werkomstandigheden veraangenamen. In diverse regio’s doen AOC’s en andere opleidingsinstituten mee aan de open dag en geven arbeidsbemiddelingsorganisaties uitleg over de vele carrièremogelijkheden in de glastuinbouw en aanverwante sectoren.

Minister Verburg geeft op donderdag 3 april in Zwaagdijk de feestelijke aftrap voor het evenement. ’s Ochtends is er voor genodigden eerst een rondleiding door de zeer moderne paprikakwekerij De Wieringermeer aan de Robbenoordweg 46 in Wieringerwerf. Gelijktijdig hebben bij Proeftuin Zwaagdijk aan de Tolweg 13 in Zwaagdijk-Oost twee workshops plaats, met als titels ‘Van trends naar innovaties richting consument’ en ‘Ondernemen, ook in arbeid en scholing’. ’s Middag houdt de minister een inleiding over het thema arbeid en scholing. Aansluitend opent zij op Proeftuin Zwaagdijk officieel Kom in de Kas en de Kassenklas, de nieuwe praktijkopleidingskas van de Proeftuin. Het middagprogramma begint om 13.00 uur. Het ochtend- en middagprogramma is alleen voor genodigden. Het motto van deze 31ste editie van Kom in de Kas is ‘Jouw toekomst in Flowers en Food’.

Vacatures in de Emmense glastuinbouw

In verschillende regio’s demonstreren leerlingen van de AOC’s hun kunnen. Er zijn voorlichtingsstands over de werkgelegenheidsaspecten in de glastuinbouw zelf, maar ook over werkgelegenheid in de handel en andere aanverwante sectoren. In de regio Emmen kan het publiek tijdens de open dag kennisnemen van alle openstaande vacatures in de sector. De glastuinbouw creëert regionaal zo’n 2.500 arbeidsplaatsen, waarvan 1.800 in de kassen en 700 in de aan tuinbouw gerelateerde bedrijven. Er zijn meer parttime en fulltime banen beschikbaar en in zeer uiteenlopende functies, zoals kassenbouwers, chauffeurs, magazijnmedewerkers en administratief personeel, maar ook uitzendbanen, leerling- en stageplaatsen. In Asten doet onder meer ZON Arbeidsvoorziening aan de Voorste Heusden mee. Dat de glastuinbouw ook zeer avontuurlijk werk genereert, kan het publiek onder andere ervaren bij Smit Kwekerijen B.V

in Hoogezand-Sappemeer. Smit Kwekerijen heeft een ‘planthunter’ in dienst die in de tropen tot dusver onbekend gebleven soorten planten opspoort.

Zorgtuinderij

Dat de glastuinbouw voor iedereen werk heeft is onder andere te zien in Bergerden bij potplantenkwekerij Presikhaaf. Dit bedrijf is volledig ingericht op gehandicapte medewerkers. In Oosterbierum is Zorgkwekerij Onder de Wadden opengesteld. Bij dit bedrijf vinden mensen met een lichamelijke en verstandelijke handicap een zinvolle en inspirerende dagbesteding. De zorgkwekerij teelt chrysanten, primula’s, violen, bella’s, duizendschonen en ranonkels. In Menaldum is potplantenkwekerij Empatec opengesteld. Ook dit bedrijf heeft zich toegelegd op sociale werkvoorziening.

Hightech en een stormbaan

Dat techniek en automatisering steeds meer het zware werk overnemen kan het publiek zien bij chrysantenkwekerij Darolin in Brakel, waar plant- en spuitrobots het werk hebben overgenomen. Ook bijvoorbeeld in De Kwakel zijn de vruchten van de automatisering te aanschouwen, bij potplantenkwekerij Japan Rose. De kwekerij trekt potplanten uit Denemarken in bloei voor de verkoop. Een robot helpt bij het uitpakken van de Deense planten. Maar ook bij het leliebedrijf De Jong Flowers in De Kwakel is het zware tilwerk geautomatiseerd. Van moderne techniek is ook te genieten in het geautomatiseerde paprikabedrijf van Carlo Swinkels in Wervershoof. In IJsselmuiden is een soortgelijk bedrijf van de familie Noorland open. De bezoeker van de open dag kan in deze tuinbouwregio op een heuse stormbaan laten zien tot welke inspanningen hij/zij zelf in staat is.

Werk van vroeger

Van een groene werkomgeving met veel hightech kan de bezoeker ook genieten in Luttelgeest, Horst-Sevenum, in Honselersdijk waar het bedrijf Aad Fransen Roses is opengesteld, en in Zevenhuizen bij Spider Roses. In Heemskerk, Roelofarendsveen en Hendrik-Ido-Ambacht laten de organisatoren ‘het werk van vroeger’ herleven. In Heemskerk heeft de Historische Kring Heemskerk in een van de bedrijven de fototentoonstelling Man en Paard ingericht. Ook staan daar bij een loonbedrijf antieke en hypermoderne machines te pronken. Ook in Hendrik-Ido-Ambacht en Roelofarendsveen kan het publiek genieten van een tentoonstelling over oude land- en tuinbouwwerktuigen.
Publicatiedatum: