Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brassica Event 2018:

"Kolensector staat voor een uitdaging”"

Tholen – Afgelopen dinsdag werd in Brugge het congres Brassica georganiseerd in het Provinciehuis in Brugge. Zoals de naam al doet vermoeden stond de dag in het thema van kool. Het congres werd geopend door gedeputeerde Bart Naeyaert en minister van Landbouw, Joke Schauvliege. "West-Vlaanderen is het kloppend hart van de Belgische landbouwsector. 60% van de openluchtteelt vindt plaats in het westen van Vlaanderen. Daarnaast is België één van de marktleiders in het verwerken van diepvriesgroenten", sprak minister Schauvliege. Daarna spreekt de minister haar trots uit op de sector tijdens de periode van droogte.


Joke Schauvliege opent het congres

'Broccoli is on the move'
In het volgende blok gingen de drie sprekers in op de productie en de consumptie van kool in Europa. "Het grootste koolgewas in West-Europa is bloemkool, gevolgd door witte kool, broccoli en spruitkool. De teelt en consumptie van spitskool is groeiende, terwijl spruitkool aan het dalen is. De consumptie van kool is aan het veranderen. Het areaal broccoli heeft de laatste jaren een grote groei doorgemaakt. 'Broccoli is on the move' het heeft een goed imago en dat lijkt alleen maar te groeien", vertelt Pim Neefjes van Syngenta. "De afgelopen periode is geen positieve periode geweest voor de kolen. Er waren matige marktprijzen en ook de exportvolumes waren niet erg hoog. De prijzen zijn inmiddels herstelt en ik denk dat we een goed seizoen krijgen."


Spreker Pim Neefjes van Syngenta


Oost-Europa
Veel kool wordt verwerkt als diepvriesproduct en 15% van de Belgische diepvries export gaat naar de UK. "Ik verwacht dat de Britse consument meer zal moeten gaan betalen wanneer de Brexit is voltooid", vertelt Neefjes. Ook ging de spreker van Syngenta in op de consumptie van kool. "We zien in de consumptie van Savooiekool een daling terwijl boerenkool juist een groei doormaakt, als gevolg van de gezondheid trends." De volgende spreker ging in op de situatie van kool in Oost-Europa en stelde dat veel telers daar last hebben van klimaatverandering die zich uit in ziektes en plagen zoals de witte vlieg. Ook een uitdaging voor de Oost-Europese kolensector is het vinden van werknemers. "Mechanisatie in de sector kan hier de oplossing voor wezen", vertelde Grzegorz Pastuszka van Bejo Zaden.


Luc Peeters (BelOrta), Ludo Van Kelst (BelOrta), Arjen Biesheuvel (HMClause) en Axelle Stahl (HMClause)

Na de pauze sprak B. Haspeslagh van Ardo over de diepvriesindustrie. "België is de grootste leverancier van bloemkool voor de diepvriessector. Diepvriesbroccoli is vooral afkomstig uit Spanje en Portugal." Toch is het belangrijk om het gezondheidsaspect van kolen te benadrukken en kolen niet als een ouderwets product te zien. Als voorbeeld werd de bloemkool- en broccoli-rijst genoemd. Na de spreker van Ardo werd er ingegaan op de teelt en de verpakkingsspecificaties van kool. 

Mia Demeulemeester sloot het congres af met een samenvatting van de sprekers. Kool is een groente met een toekomst, maar zijn nog heel wat uitdagingen in de sector. Na de lezingen was er tijd voor korte receptie en de dag werd afgesloten met een diner in Hotel Weinebrugge.