Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kidneybonen van HAK voortaan ook van Nederlandse grond

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK start deze week in Zeeuws-Vlaanderen voor het derde jaar op rij de oogst van kidneybonen. Wat drie jaar geleden begon als een test, is vanaf volgend jaar een permanent fenomeen: kidneybonen van Nederlandse bodem. Tot heden kwam altijd een belangrijk deel van de kidneybonen dat in de wereld wordt gegeten uit Noord-Amerika. De HAK kidneybonen van Nederlandse grond zijn straks verkrijgbaar in diverse varianten stazak en pot.
 
"Groentefabrikant HAK haalt tegenwoordig zijn kidneybonen ook van Nederlandse bodem. Met de 3e oogst op rij rondde HAK samen met teler de Koeijer uit Aardenburg in Zeeuws-Vlaanderen een test af die drie jaar duurde. Tot heden kwam altijd een belangrijk deel van de kidneybonen dat in de wereld wordt
gegeten uit Noord-Amerika."
 
Samen met teler De Koeijer uit Aardenburg sluit HAK deze derde oogst, als gevolg van het warme weer een maand eerder ingezet dan in 2017, af. De test op Nederlandse bodem is een nauwe samenwerking door de keten heen, onder meer met teeltorganisatie CZAV. HAK is op dit moment bij nog meer testen met andere exotische bonensoorten betrokken, waaronder kikkererwten en zwarte bonen. Deze zijn in het algemeen maar moeizaam in het Nederlandse zeeklimaat te telen. Vanaf oktober 2018 zijn de eerste resultaten hiervan bekend.
 
"We zetten in op deze testen omdat Nederlandse consumenten steeds meer exotische peulvruchten eten. En wij willen die als fabrikant waar mogelijk dichtbij huis telen. Dat is alleen niet zo vanzelfsprekend omdat van oudsher de meeste exotische bonensoorten niet goed gedijen op onze grond en in ons weer", licht Adri den Dekker, Directeur Inkoop en Landbouw, toe."We streven ernaar om zoveel mogelijk duurzame gewassen en dus producten in de omgeving van Giessen te telen. Zo kunnen we ook de kwaliteit optimaal beheersen. Als ook deze andere proeven slagen, kunnen we in de toekomst nog meer exotische bonen van Nederlandse grond halen."
 

Bron: HAK

Publicatiedatum: