Net op het moment dat de Brexit-besprekingen vast dreigen te lopen, zetten de EU en Groot-Brittannië een stap naar elkaar toe. Het is echter veel te vroeg om er al op vooruit te lopen dat beide partijen binnenkort een akkoord bereiken, aldus Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij.

Komt er dit najaar dan toch een Brexit-akkoord? Enkele dagen geleden leek het er nog op dat de onderhandelingen tussen Groot-Brittannië en de EU vastliepen. Op dinsdag berichtte financiële nieuwsdienst Reuters dat de deadline voor het behalen van een akkoord naar achter zou zijn geschoven van half oktober naar november. Aanvankelijk was het de bedoeling dat beide partijen het in juni al eens zouden worden. Door de vertraging nam de vrees toe dat het niet lukt om voor Brexit-dag op 29 maart 2019 goede afspraken te maken. In dat geval ontstaat een chaotische situatie. Het wordt dan van de ene op de andere dag een enorm stuk lastiger om goederen de grens over te krijgen. Sommige partijen waarschuwen al dat er een tekort aan medicijnen en geneesmiddelen kan ontstaan op het eiland. Zelfs als beide kampen er op het laatste moment toch uitkomen, is er mogelijk te weinig tijd om alle maatregelen goed door te voeren. Op de valutamarkt leidde het toenemende risico op een zogeheten No-Deal tot een koersdaling van het pond tot onder de €1,10. Dat is het laagste niveau in bijna een jaar.

Stemming slaat om
Halverwege de week sloeg de stemming echter om. Dat was voor het grootste gedeelte te danken aan de belofte van EU-onderhandelaar Michel Barnier dat hij Groot-Brittannië een voorstel gaat doen voor een samenwerkingsverband dat de EU nog aan geen enkel ander land heeft aangeboden. Minstens zo belangrijk als de uitspraak zelf was het gezelschap waarin Barnier de woorden sprak. Hij gaf samen met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas een statement, wat aangeeft dat hij in de rug gedekt wordt door de Duitse politiek. De steun van de belangrijkste economie in Europa is hard nodig voor het bereiken van een akkoord tussen de EU en Groot-Brittannië. Een tweede reden van de snelle opleving van het pond is de uitspraak van Brexit-minister Daniel Raab dat er al over circa 80% van de zaken overeenstemming is bereikt. Hij zei er echter niet bij welke zaken dat zijn. Het is belangrijk dat beide kampen een oplossing vinden voor de grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland. Eind vorig jaar gaf premier Theresa May de garantie dat verkeer van goederen en mensen daar mogelijk blijft. Op die belofte moest ze onder druk van conservatieve partijgenoten echter al snel op terugkomen. Europese onderhandelaars houden er echter aan vast dat het vinden van een oplossing voor de Noord-Ierse grens een voorwaarde is voor het bereiken van een voorlopige Brexit-regeling. Het is dan ook te vroeg om na de recente berichten enthousiast te worden over de vooruitzichten van het pond. In het afgelopen jaar is het al enkele keren voorgekomen dat de besprekingen na enkele optimistische commentaren toch weer vastliepen. Voorlopig blijft de munt heen-en-weer stuiteren tussen hoop en vrees. Zolang er geen akkoord ligt, is het voor ondernemers zaak om een plan B op te stellen voor een No-Deal en om in kaart te brengen hoe de valutarisico's afgedekt kunnen worden – ook na Brexit dag op 29 maart 2019.

Laurens Maartens (laurens.maartens@nbwm.nl) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast-verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.