Tholen – De VS en Mexico hebben een nieuw handelsakkoord gesloten. Dat maakte president Trump gisteren bekend. Het nieuwe akkoord vernieuwt NAFTA, het bestaande handelsakkoord dat door president Trump bekritiseerd werd.

Het handelsakkoord omvat afspraken rond verschillende sectoren, waaronder de auto-industrie. De handel in landbouwproducten blijft onbelast. Dat is voor de sector dan ook de grootste winst. "Dit is niets minder dan een overwinning voor onze telers en boeren, omdat toegang tot de Mexicaanse markt noodzakelijk is om de inkomsten voor de sector veilig te stellen en de plattelandsgemeenschap te versterken," aldus Sonny Perdue, USDA, tegen Agro-Pulse.

Volgens Trump is het een nieuw akkoord. Hij wil dan ook af van de naam NAFTA, omdat dat een "negatieve connotatie" heeft. Volgens de Amerikaanse president heeft NAFTA de VS "ernstig beschadigd." Het nieuwe akkoord zet Canada vooralsnog buitenspel. Of de Canadezen zich bij het handelsakkoord aansluiten, is nog onbekend, maar Mexico vindt het wel belangrijk dat de Canadezen zich ook aansluiten. Volgens de Amerikaanse regering zijn er "nog enkele issues met Canada."

Bronnen: Washington Post, Agri Pulse