Tholen - Van de begeleiding van de nieuwbouw van het hoogbouwmagazijn van een aardappelverwerker tot een rendementsverbetering bij een zoetwarenfabrikant door bijvoorbeeld reststromen te verwaarden. Advies- en ingenieursbureau Synergo Consultancy uit Goes levert al tien jaar oplossingen op het gebied van bedrijfshuisvesting, opslag, logistiek, proces- en verpakkingstechniek, utility's en reststroombehandeling in de voedingsmiddelenindustrie. Van projectmanagement en consultancy tot engineering en industriële veiligheid. Komende maand wordt het 10-jarig jubileum gevierd. "We hebben geen moment spijt gehad om ons volledig te richten op de voedingsindustrie. Die focus heeft onze klantenkring niet beperkt, maar juist uitgebreid", vertellen oprichters Kees Vermaire en Rien Melis.

Kees Vermaire en Rien Melis
 
De twee Zeeuwen gingen in 2008 met een laptop en een telefoon van start met Synergo. In 2011 werd gekozen voor de focus op de voedselverwerkende industrie en zette de groei van het bedrijf snel door en werd ook een ruimer kantoor in Goes betrokken. In de afgelopen jaren groeide het van oorsprong Zeeuwse adviesbureau uit van een kleine, lokale speler met één vestiging in Goes naar vestigingen in Breda en Twello. "In Twello kunnen we ook onze klanten in het Noordoosten van Nederland beter bedienen. We zijn geen klein bureau meer, maar hebben nog voldoende groeipotentie; nog lang niet iedereen kent ons al. Ook een kantoor in België staat op het verlanglijstje", vertelt Kees.

Friet, zoetwaren, dranken, sappen, sauzen, groenten, poeders. De bedrijven die Synergo van oplossingen voorziet, is nog altijd zeer divers. Toch brengt juist die diversiteit van bedrijven en processen volgens Rien vaak een kruisbestuiving tot stand. "Ondanks de specialisatie is het alsnog een heel brede, dynamische branche die gaat van sperziebonen tot snoepwaren en van diepvriesfriet tot frisdrank. Dat maakt ons werk ontzettend boeiend. De producten zijn dan wel anders, maar ondernemers hebben in een fabriek wel vaak met dezelfde processen of delen daarvan te maken. Dan komt onze kennis vanuit andere sectoren goed van pas. Daarbij hebben we onze eigen visie op projecten. Dat betekent dat we niet alleen uitvoeren wat de klant vraagt, maar ook mee-ondernemen en doorvragen als we denken dat er optimalisatie mogelijk is of als de vraag achter de vraag een andere projectaanpak nodig heeft."
 
Een belangrijk speerpunt van het bedrijf is om de medewerkers intern op te leiden. "Het valt in deze tijd niet mee om de juiste professionals te vinden en ook afgestudeerden met een technische opleiding moeten nog veel leren. Daarbij staat 90% van de collega's in direct contact met de opdrachtgevers. Enthousiaste en kundige mensen zijn daarom onmisbaar in ons vak. We investeren dan ook veel in kennisdeling. De lat ligt hoog. Onze opdrachtgevers verwachten dat we geen fouten maken, alles weten, flexibel zijn tot op het bot en snelheid leveren". "De verhouding van projecten en interim ondersteuning is ongeveer 80/20. "Dat willen we ook niet veranderen. We willen geen detacheringsbureau worden."Naar concurrenten kijkt Synergo niet zo. "Wij groeien met onze klanten mee en dat is de afgelopen tien jaar goed gegaan. Juist in de crisisjaren waarin veel bedrijven het lastig hadden, hebben wij stappen kunnen maken. Met klanten als Agristo, Pomuni, Oerlemans Foods, Van der Kroon, Van Oers United en Lamb Weston hebben we alleen al binnen de AGF-sector een mooi klantenportfolio", zegt Kees. "En we geloven dat we meer bedrijven in de foodbranche verder kunnen brengen. De wereld verandert razendsnel. Duurzame productie wordt steeds belangrijker. Grote voedselmerken liggen onder een vergrootglas, kijk alleen maar naar de recalls van de afgelopen tijd. Wij zien daar een mooie uitdaging. Wij dragen op onze manier een steentje bij aan een betere en gezondere wereld door onze klanten nieuwe inzichten te geven, op meer verantwoorde wijze te laten produceren, watergebruik te reduceren en afvalverspilling tegen te gaan."
 
Vooruitblikkend op de komende tien jaar, mikken de oprichters op een landelijke dekking in Nederland en België. "Ook zullen we ons, naast Arbo veiligheid, verder gaan specialiseren in voedselveiligheid, door bijvoorbeeld onze klanten te helpen bij het implementeren van BRC- en HACCP. Wij kunnen met onze frisse blik bedrijfsprocessen beïnvloeden of zelfs veranderen. Dit kan gaan over efficiency, onderhoud, voedselveiligheid, duurzaamheid, kwaliteit, grondstofgebruik en tal van andere disciplines. Dit heeft ons in de afgelopen tien jaar gebracht tot waar we staan en dit zullen we op een integere manier de komende tien jaar, samen met onze klanten en medewerkers, zeker voortzetten!"
 
Voor meer informatie:
Rien Melis / Kees Vermaire
Synergo
's-Gravenpolderseweg 2c
4462 CG Goes
Tel: 0113-235100
www.synergo.com