Kwekerij Dukker en Zwinkels Tomaten fuseren

Tholen - Een volgende fusie in tomatenland dient zich aan. Kwekerij Dukker en Zwinkels Tomaten kondigden gisteravond aan per 1 januari 2019 samen te voegen. De samenvoeging resulteert in een totaal areaal van bijna 40 hectare.

"Er was al jaren een natural fit tussen de ondernemers en een vertrouwensband die is opgebouwd binnen telersvereniging Prominent," aldus Aad Dukker. "Beide bedrijven hebben een voorkeur voor het telen van smaaktomaten," zegt Tom Zwinkels. "Van twee sterke familiebedrijven naar één robuust bedrijf van meerdere families. Hierdoor kan een ieder zich specialiseren en kunnen ambities optimaler worden ingevuld. Samen met de gedreven medewerkers wordt er verder gebouwd aan een mooie toekomst met kansen voor alle betrokkenen."Over de toekomstplannen melden de tomatentelers: "De huidige samenwerking met o.a. telersvereniging Prominent, coöperatie DOOR en Samax zal worden gecontinueerd. Alle aandeelhouders zullen zitting nemen in de directie waarbij een taakverdeling op expertisegebied heeft plaatsgevonden. Hans Zwinkels treedt terug als aandeelhouder, maar blijft de komende jaren nog actief betrokken bij de onderneming."

Prominent
Beide tomatenbedrijven zijn aangesloten bij telersvereniging Prominent. Voorzitter Jack Groenewegen pleitte eerder dit jaar al voor schaalvergroting in de sector. Met de ontwikkeling van 'Prominent 2.0' zet de telersvereniging in op toekomstbestendigheid. "De gemiddelde bedrijfsgrootte ligt nu rond de tien hectare. Dat is, gezien de schaalvergroting die plaatsvindt binnen de sector, in 2028 niet meer voldoende om concurrerend te kunnen werken binnen het retailsegment waar wij actief zijn," zei Jack in een artikel van Onderneming2026.nl

"Het bestuur en de raad van advies van Prominent opperden daarop het idee om alle bedrijven van Prominent-leden samen te voegen tot één groot bedrijf. "Dat gaf een shockeffect en bracht logischerwijs flink wat discussie op gang. Maar iedereen besefte hierdoor wel dat er iets móest gebeuren. We zijn uiteindelijk tot drie opties gekomen: of een teler groeit zelf door, of hij fuseert met één of meerdere collega's óf hij brengt zijn bedrijf in in Prominent. Telers moeten hierin zelf hun keuze maken, op basis van vrijwilligheid."

Schaalvergroting
De fusie tussen Kwekerij Dukker en Zwinkels Tomaten is de volgende in het rijtje van fusies tussen Agro Care en Kesgro in 2016, De Kabel en Schenkelveld en RedStar en Looye Kwekers.

Kwekerij Dukker teelt en verpakt trostomaten op twee locaties in de omgeving van Tinte. Zwinkels Tomaten teelt trostomaten op 20 hectare, verdeeld over drie locaties in het Westland. Het bedrijf vierde onlangs haar 75-jarig bestaan.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven