Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Effectief bio-conserveermiddel op basis van planten ontdekt

Wetenschappers van de technische universiteit van Singapore hebben een conserveermiddel ontdekt dat op voeding gebaseerd is en effectiever blijkt te zijn dan kunstmatige conserveermiddelen. 

Deze biologische conserveermiddelen bevatten een substantie die bekend is als 'flavonoïden', een groep fytonutriënten die gevonden wordt in alle groenten en fruit. De flavonoïden die ontdekt zijn door de wetenschappers hebben een hoog antimicrobieel en antioxidant gehalte. Dit zijn twee sleutelvoorwaarden om de groei van bacteriën tegen te gaan en voeding langer vers te houden.

Er werden testen uitgevoerd op vlees en vruchtensap. Het bio-conserveermiddel hield de samples twee dagen zonder koeling vers in vergelijking met commerciële kunstmatige conserveermiddelen. Het experiment werd op kamertemperatuur van ongeveer 23°C uitgevoerd. De kunstmatige conserveermiddelen lieten binnen 6 uur een besmetting zien.

Het team is in gesprek met multinationals om het nieuwe bio-conserveringsmiddel verder te ontwikkelen.

Prof Chen: "Dit biologische voedingsconserveermiddel wordt aan planten onttrokken en gemaakt uit voedingsmicroben, wat betekent dat het 100% natuurlijk is. Verdere bewerking is niet nodig om je voeding veilig te houden. Dit kan deuren naar voedingsconserveermiddeltechnologieën openen gezien de lage kosten voor de sector en zou kunnen bijdragen aan een duurzaam AGF-productiesysteem dat gezondere voeding oplevert dat langer vers blijft."

Gebruik maken van moeder natuur
Flavonoïden zijn natuurlijke chemicaliën in planten die de plant beschermen tegen pathogenen, herbivoren, ziekten en omgevingsstress zoals sterke ultraviolette stralen van meer uren zonlicht.

Ze worden gevonden in alle groenten en fruit en zijn verantwoordelijk voor hun levendige kleuren. Hieronder vallen uien, thee, aardbeien, boerenkool en druiven.

Voordat de flavonoïden gebruikt kunnen worden moeten ze eerst bewerkt worden. De wetenschappers hebben een manier gevonden om dit te doen door gebruik te maken van bakkersgist.

Prof Chen: "Flavonoïden die direct uit planten onttrokken worden moeten bewerkt worden om antimicrobieel te zijn. Onze flavonoïden uit gist hebben dit niet nodig. Daarnaast zijn er geen meldingen van antioxidanten in flavonoïden, terwijl onze op gist gebaseerde flavonoïden dit van nature bevatten."

Groeiende internationale zorgen om kunstmatige conserveermiddelen
Het rapport verschijnt op het moment dat er steeds meer wetenschappelijk bewijs is over hoe kunstmatige conserveermiddelen het lichaam op de lange termijn aantasten qua groei en ontwikkeling.

In juli uitten Amerikaanse kinderartsen hun zorgen over de gevolgen van conserveermiddelen in vleesproducten, die de hormoonhuishouding kunnen aantasten.

Dr Oon voormalig adviseur van de World Health Organisation: "Flavonoïden zijn belangrijke natuurlijke voedingssupplementen met vitaminen die geen schade voor het menselijk systeem meebrengen, wat de huidige kunstmatige conserveermiddelen wel doen en daarmee ziekten kunnen veroorzaken."

Voor meer informatie;
Nur Amin Shah
Nanyang Technological University
Publicatiedatum: