"Van "zwaar overtrokken" tot "we doen zo weinig mogelijk"

AGF-transporteurs reageren erg verschillend op Code Rood

Tholen - Vallen de eerste sneeuwvlokken in Nederland, dan springt heel Nederland gelijk op Code Rood. Ondernemersvereniging Evofenedex adviseert vervoerders zelfs om vanmiddag niet de weg op te gaan als het niet noodzakelijk is. "Wanneer de chauffeurs toch de weg op gaan, is het advies om hun snelheid en rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden. Het is beter goederen later te leveren dan onnodig risico in het verkeer te nemen", concludeert de vereniging. Is dat terecht?

"Gisteren om 10 uur leek het me wat overdreven, maar twee uur later moest ik ze toch wel gelijk geven. Het is vaak maar net waar en wanneer je het bekijkt", concludeert Marc Vreugdenhil van C. Vreugdenhil Transport. Hij heeft nog geen echte problemen gehad. "Het is op de dockshelters wat glibberiger, maar de vrachtwagens rijden allemaal op winterbanden, dus dat gaat allemaal wel door. Vanmorgen was het lekker rustig op de weg, voor vanmiddag moeten we het nog maar zien, maar wij gaan lekker door. Als iedereen nou thuisblijft, kunnen onze auto's lekker doorrijden!"

Collega Ton Stolk van Transtolk vindt de reacties zwaar overtrokken. "In de winter van 1979 reden we drie maanden lang in de sneeuw. Dat was nota bene met zeilauto's en toen vroor het ook nog eens. Toen hoorde ik nooit over Code rood en iedereen kwam altijd op zijn bestemming aan. Natuurlijk stonden de auto's weleens even stil, maar dat was toevallig altijd voor een kroegje. In Nederland lijken we niet met ongewoon weer om te kunnen gaan. Als we nou in Siberië woonden, maar ook daar rijden alle auto's gewoon door, in Scandinavië ook. Het begint hier nu wel te sneeuwen, maar van paniek geen sprake, hoor."

Peter Hendriks
van het gelijknamige transportbedrijf in Venlo past zich wel degelijk aan de situatie aan. "We doen puur wat er echt moet. Met name de verladingen bij de telers proberen we zoveel mogelijk naar morgen te verschuiven. Natuurlijk proberen we onze vaste klanten zoveel mogelijk te helpen, maar we halen geen gekke dingen uit. Hier in Limburg ligt al net zoveel sneeuw als gistermorgen en hier op het veilingterrein ligt er ook al snel een pak van 5 tot tien centimeter sneeuw. Het grootste probleem zit'm bij de laad- en losadressen, de op- en afritten en de binnenwegen. De snelwegen worden over het algemeen wel bijgehouden, maar ik houd mijn chauffeurs deze dagen echt voor om niet bij telers in een put met sneeuw te rijden, dan kom je er namelijk niet meer uit. Beter is het in zo'n geval om met heftrucks te laden."

Ook in België zijn er dus problemen op de weg door het winterse weer. Transportbedrijf Herve, dat zich onder andere bezig houdt met het vervoer van groenten en fruit, ervaart zeker de gevolgen van de sneeuw op de weg. "Het sneeuw hier erg hard", vertelt Christoph Govaert van het bedrijf uit het Belgische Zulte. "Wij hebben veel hinder van het weer, waardoor wij veel problemen moet oplossen. We moeten het schema vandaag aanpassen, waardoor wij het vandaag erg druk hebben."

"Er is altijd van alles te zeggen en te vinden van de waarschuwingen die in Nederland voor het weer worden afgegeven. Maar, kijk voor de grap even naar de situatie in België op dit moment", voegt Rob Euser van Capespan toe. "Daar is er gisteren helemaal niet aangegeven dat er vandaag nog 'wat sneeuw' gaat vallen. Het verkeer in en rond Antwerpen en Brussel is helemaal vastgelopen. Verschillende wegen zijn afgesloten. Misschien toch helemaal niet zo slecht, die waarschuwingen die we in Nederland tijdig krijgen."

Voertuigen die zijn voorzien van ledverlichting moeten volgens de Evofenedex bij sneeuwval extra opletten op hun zichtbaarheid. "Doordat er bij ledverlichting geen warmte vrijkomt, smelt de sneeuw niet die zich aan het koplampglas of achterlicht hecht. Hierdoor kan er een gevaarlijke situatie ontstaan omdat de verlichting ondergesneeuwd is en het voertuig minder zichtbaar is voor overig verkeer. Wij adviseren dan ook de lampen voor vertrek schoon te vegen en onderweg in de gaten te houden of ze schoon blijven."

Voorspellingen in Nederland
Code rood is van kracht in het midden en zuiden van het land wegens grootschalige gladheid door sneeuwval. De sneeuwval breidt zich vanmiddag verder noordwaarts uit. Voor de noordelijke provincies wordt dan code oranje van kracht. Op veel plaatsen valt vandaag 5-10 cm, vooral in een strook van Zeeland via het midden naar Overijssel lokaal mogelijk 10-15 cm. In een deel van Limburg gaat de sneeuw tijdelijk over in regen. In de tweede helft van de avond trekt de sneeuw oostwaarts, waarbij het ook in Limburg weer gaat sneeuwen. Vannacht verlaat de sneeuw het oosten, maar blijft er kans op gladheid bestaan door sneeuwresten en bevriezing. , meldt het KNMI.

Voorspellingen in België
In het noorden van België liggen de temperaturen rond 0 graden en er valt nog matige sneeuw. Geleidelijk verplaatst zich de sneeuwzone noordwaarts en in het zuiden van Vlaanderen wordt het droger. Tussen 12.00 uur en 13.00 uur wordt er echter tot 1 cm meer sneeuw in het noorden van de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Brabant, Antwerpen en Limburg verwacht. In de zuidelijke landhelft liggen de temperaturen boven het vriespunt (tussen 0 en 8 graden). In de provincies Henegouwen en Luxemburg valt er nog lichte of matige regen, elders is het droger, meldt het Belgische KMI.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven