Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veredelingssector legt zich opnieuw toe op genetische bronnen

Vertegenwoordigers van de International Seed Federation (ISF) waren aanwezig bij een bijeenkomst om hun mening te geven over de toekomstige koers van het International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture (ITPGRFA).

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Volksrepubliek Congo en werd gehouden in Kigali. Hier kwamen 144 lidstaten van de ITPGRFA, waarnemende leden, telersverenigingen, NGO's, experts en andere internationale organisaties van 30 oktober tot 3 november 2017 samen. 

Tijdens zijn openingsspeech bevestigde de directeur van ISF, Jean-Christophe Gouache, dat de zadensector het verdrag volledig steunt en dit ziet als de sleutel tot het toegang bieden en delen van de voordelen van genetische bronnen. Hij riep dan ook op tot een systeem dat "werkt voor velen, niet voor enkelen."

"Een verklaring die door 41 bedrijven is getekend en een vrijwillige bijdrage aan het fonds laten zien hoe toegewijd de zadensector is aan het verdrag," zegt Gouache. "We moeten nu richting een winstdelend systeem gaan dat voor iedereen toegankelijk is en dat voldoet aan enkele belangrijke juridische en economische voorwaarden."

Tijdens een evenement dat gelijktijdig plaatsvond, genaamd 'Putting farmers at the heart of seed policies', heeft Hélène Guillot, Internationaal Agrarisch Manager bij ISF, een open discussie tussen een Rwandese teler en een vertegenwoordiger van een kweekbedrijf mogelijk gemaakt. De discussie maakte duidelijk hoe belangrijk het is voor telers om toegang te hebben tot kwaliteitszaden om hun inkomen en toekomstperspectief te verbeteren. "ISF wil graag dat telers meer vrijheid hebben in de keuze van zaden," zegt Guillot "In ontwikkelingslanden kan dit alleen bereikt worden door de juiste wetgeving, zodat de goede zaden de telers ook bereiken." 

Afsluitend bevestigde de ISF hun toewijding tot het spelen van een actieve rol in onderwerpen die te maken hebben met de ITPGRFA. Zo willen ze een wereld creëren waar zaden van de beste kwaliteit bereikbaar zijn voor iedereen, en steunen ze een duurzame agrarische sector en voedselveiligheid. 

Tijdens de volgende bijeenkomst van het bestuursorgaan, in 2019, wil de ISF verder bouwen op de uitkomsten van de vergadering in Kigali rondom de financieringsstrategie, het informatiesysteem rechten van telers, duurzaam gebruik van kiemplasma en vooral de verbetering van het multilaterale systeem. 

Daarnaast steunt de ISF ook de ad hoc Commissie voor de Financieringsstrategie en Mobilisatie van Bronnen. Bovendien sluiten ze zich aan bij de Expert Groep voor de Rechten van Telers om het bewustzijn over hoe ISF kwekers bijdragen aan het duurzaam gebruik van PGRFA te vergroten en dragen ze bij aan het verbeteren van het multilaterale systeem door deel te nemen aan de bijbehorende werkgroep. 

Voor meer informatie:
International Seed Federation
Chemin du Reposoir 7
I 1260 Nyon
Switzerland
T +41 22 365 4420
F +41 22 365 4421
isf@worldseed.org
www.worldseed.org
Publicatiedatum: