Wat hebben ondernemerschap, Brightlands Campus Greenport Venlo en het plantje Stevia met elkaar te maken? De 24 deelnemers aan het Excellence Programme Brightlands lieten zich hier onlangs over bijpraten tijdens hun bezoek aan de Brightlands Campus Greenport Venlo.Op de campus draait alles om gezonde en veilige voeding: vernieuwers uit het MKB, start ups, wetenschappers en studenten werken samen aan innovaties op het gebied van gezonde en veilige voeding, kweken en telen, alternatieve grondstoffen en voedingsbronnen. Stevia staat bekend als een gezonde suikervervanger: 250 - 300 keer zoeter dan suiker en zonder calorieën. Maar helaas heeft de huidige toegepaste Stevia wel met een bittere smaak. Om deze bitterheid te reduceren en nieuwe markttoepassingen te realiseren, wordt er momenteel binnen de campus onder andere onderzoek gedaan naar innovatieve teeltaspecten, gecombineerd met hoogwaardige verwerkings- en extractietechnologieën. Hierbij zijn onder meer het Bio Treat Centre en NewFoss bij betrokken.Op het programma stonden een bezoek aan BrightBox, een expertisecentrum op de campus voor daglichtloze meerlagenteelt (city farming) en het bedrijf Urban Ponics, een verticaal teeltsysteem voor groenten, fruit en kruiden met toepassing van meststoffen uit zeewater en humusextracten, waarbij de planten alleen licht nodig hebben om te groeien.

Het gezelschap maakte ook kennis met de Cooker, een bijzonder apparaat dat binnenkort gebouwd wordt op de Brightlands campus in Venlo. De Cooker is een open faciliteit waar gezonde voeding, per individu, op maat kan worden gemaakt. Groente en fruit kan hiermee bewerkt worden tot diverse eindproducten, bijvoorbeeld groente chips of (soep)poeder, waarbij de gezonde inhoudsstoffen zoals antioxidanten en mineralen grotendeels behouden worden. Daarnaast maakten de deelnemers kennis met Zusto, een nieuwe volledig natuurlijke suikervervanger en het bedrijf Brightlabs, waar monsters van voedingsmiddelen onderzocht kunnen worden op de hoeveelheid aan inhoudsstoffen. Maastricht University en Scelta sloten de dag af met smaakbeleving.Een van de deelnemers is Camille Oostwegel jr., Directeur Business Development van Oostwegel Collection, een familiebedrijf met unieke en inspirerende hotels en restaurants in Zuid-Limburg: "Er gebeurt heel veel op het gebied van healthy food en nutrition, dat zie je ook als je op de campus rond loopt. Ik wil graag een keer met onze chefs op bezoek komen bij de campus, om ook de wetenschap achter voeding beter te leren kennen. Zo kunnen we in de toekomst misschien wel naast het combineren van ingrediënten op smaak, ook de voedingswaarden van de gerechten die wij in onze restaurants serveren optimaliseren".Het Excellence Programme Brightlands is een initiatief van Maastricht University, Provincie Limburg en LED. Dit programma biedt 24 Limburgse top potentials uit het openbaar bestuur, bedrijfsleven en (kennis-)instellingen de mogelijkheid om hun kennisniveau, netwerk en begrip van de triple helix-gedachte te versterken.

Volgens Wil Rutten, die samen met Guido Derks de initiatiefnemers zijn van het Excellence Programme, was het bezoek aan de campus inspirerend: "Aan de hand van een plantje hebben we gezien hoe de samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid in praktijk al gedijt en - net als de plantjes – groeit, in de Villa Flora. Ronduit Fantastisch!"

Bron: Brightlands