Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Groente- en fruit eten stimuleren via de BTW?

Tholen - Partijen in de branche kijken verschillend aan tegen het voorgenomen kabinetsbeleid om het lage BTW te verhogen. Het zou niet mogen gelden voor groenten en fruit vinden AGF Detailhandel Nederland, voedselwaakhond Foodwatch en GroentenFruit Huis. Het CBL steunt de actie van het GroentenFruit Huis maar keurt in haar reactie richting het kabinet de BTW-verhoging op voeding als geheel af. Een extra waakhond die controleert of telers en boeren eerlijke prijzen krijgen ziet het CBL niet zitten.

Ambassadeurs
In de ogen van ADN zijn groentenwinkels ambassadeurs van gezond eten. Die moeten hun werk kunnen blijven doen. "De branche levert de laatste jaren enorme inspanningen om de kennis over (gezonde) voeding over te brengen op de werkvloer van groentenwinkels. Ze verkopen niet alleen gezondheid maar een hele beleving en soms zelfs levensstijl", schrijft ADN aan het ministerie. ADN wil dat groenten, fruit en
alles wat daar bij hoort (salades, smoothies en meer verantwoorde voeding) worden vrijgesteld van BTW. Zij steunt daarom ook de e-mailactie van Foodwatch. Angst voor omzetverlies door BTW-verhoging heeft ADN niet. "We werken met dagprijzen, dus BTW-effecten zullen daarom niet opvallen", aldus directeur AND Mark Heemskerk.

Supermarkt
Het CBL is tegen de BTW verhoging maar maakt in haar reactie geen onderscheid tussen gezond en ongezond. "De kassa van de supermarkt geen belastingloket mag zijn en is tegen kunstmatig duurder maken van de eerste levensbehoefte van iedereen, eten en drinken", aldus het CBL. CBL vindt het Nationaal Preventieakkoord met de focus op overgewicht juist een steun in de rug voor de en de inspanningen die zij bijvoorbeeld leveren op het promoten Schijf van Vijf-producten. Ook wil het CBL Voedselonderwijs voor ieder kind. CBL ondertekende wel de brief van GroenteFruit Huis die oproept tot onderscheidt in BTW-tarieven.

Eerlijke prijzen
Het CBL ziet geen noodzaak voor de aangekondigde controle op eerlijke prijzen voor telers en boeren door het ACM. Het komende kabinet stelt een speciaal team bij de ACM aan om vermeende oneerlijke handelspraktijken en verstoorde marktmacht aan te pakken. Dit team gaat er op toezien dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen. "Het CBL ziet hiervoor geen extra noodzaak, omdat de ACM reeds op gezette tijden de voedselketen onder de loep neemt en onderzoekt hoe de keten is georganiseerd en hoe marges worden verdeeld. De Gedragscode voor fatsoenlijk zakendoen en geschilbeslechtingsprocedure wordt succesvol door de ketenpartijen nageleefd en uitgevoerd", aldus het CBL.

Klik hier om de e-mailactie Maak groente- en fruit BTW-vrij van Foodwatch te steunen