The Embassy of Food op Dutch Design Week

Van algenbar tot toekomstworst

Van 21 t/m 29 oktober opent in Eindhoven 'The Embassy of Food' op het World Design Event tijdens Dutch Design Week. Met een uitgebreid programma laten de organisatoren zien hoe er in Nederland wordt gewerkt aan nieuwe, creatieve samenwerkingsverbanden in de voedselsector. De openbare expositie 'The Future of Food, Looking Back to Now', samengesteld door eetontwerpster Marije Vogelzang, toont meer dan 30 prikkelende ontwerpen die een blik werpen op de toekomst van ons voedsel.Nieuwe inzichten via design
Hoe wordt voedsel verbouwd, gekweekt, verwerkt, vervoerd en gegeten in de toekomst? Hoe gaan producenten om met schaarse grondstoffen, voedselverspilling, klimaatverandering en dierenwelzijn? 'Om voor deze vragen antwoorden en nieuwe inzichten te ontwikkelen, verbinden we de agrariërs aan designdenkers, aldus Judith Zengers, programmamanager van het platform Agri meets Design. Vanwege het vijfjarige jubileum pakt Agri meets Design dit jaar extra groot uit tijdens DDW samen met het Europese project Food Heroes. In The Embassy of Food is een enorme glazen kas vol groen op het Ketelhuisplein waar bezoekers worden geprikkeld om na te denken over de toekomst.

Expositie met meer dan 30 ontwerpen
Curator en eetontwerper Marije Vogelzang stelde de expositie van The Embassy of Food samen en selecteerde werk van over de hele wereld. Ook maakte ze speciaal voor de expositie een audioverhaal waarin je als consument of producent de toekomst kunt beleven door te luisteren, te proeven, te ruiken en te kijken. 'Ontwerpers zijn de creatieve denkers en doeners die het voedselsysteem op zijn kop kunnen zetten en op een onverwachte manier weer kunnen verbinden,' aldus Vogelzang.
 
Algenbar en zelfsturende frisdrankmachine
Voorbeelden uit de expositie zijn de Alga's Bar, een algenbar die voedingsstoffen onttrekt aan menselijke adem tot aan de zelfsturende frisdrankmachine SAM, diverse toekomstworsten of een nieuw stalsysteem. 'Het basisidee van deze expositie is dat je zelf onderdeel bent van de toekomst. Als je vanuit de toekomst terugkijkt naar het nu zie je hoe het heden met het verleden is verbonden, en begrijp je dat je daar zelf een rol in kunt spelen,' vertelt curator Marije Vogelzang. De expositie is elke dag gratis te bezoeken tussen 11.00 en 18.00 uur. Kijk voor het volledige expositieoverzicht op agrimeetsdesign.com/expositie.
 
Programma
The Embassy of Food biedt naast de expositie een uitgebreid programma met lezingen, talkshows en een serie experimentele diners ontwikkeld door food ontwerpster Chloé Rutzerveld. Tijdens de conferentie worden serieuze ideeën en verdienmodellen gepresenteerd door Europese gasten om voedselverspilling tegen te gaan. Ook vindt op donderdag 26 oktober de uitreiking van de allereerste, internationale Future Food Design Award plaats. Kijk voor het volledige programma en kaarten op agrimeetsdesign.com/programma.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven