Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mavera nieuwe naam voor rode paprika E20B.0194

Het rode paprikaras E20B.0194 gaat vanaf nu verder onder de naam 'Mavera'. Voorafgaand aan het interview met André Droppert van Kwekerij Droppert, werd deze naam bekend gemaakt. "Het praat wat makkelijker als we het over een naam hebben in plaats van over een nummer," aldus vertegenwoordiger Cees van Dorst, terwijl hij André een bord met daarop de naam van het ras overhandigd.

In Oosterland heeft André 6,4 ha Mavera staan. De keuze voor Mavera was min of meer noodgedwongen. "Vorig jaar kreeg ik Tomatenbronsvlekken Virus (TSWV) in de kas. Maduro, het ras dat ik toen teelde, is niet resistent, dus ik moest overstappen naar een ander ras. Mavera is wel resistent, dus zodoende ben ik bij dit ras uitgekomen." De resistentie is gelukkig niet het enige positieve aan dit nieuwe ras. "De vruchten zijn mooi van vorm en kleur. En ook over de productie ben ik zeer tevreden. Los van de noodzaak in verband met de resistentie ben ik erg blij met de keuze van dit ras."

Vroege en late planting
André teelt twee verschillende afdelingen, een vroege (2,7 ha) en een late (3,7 ha) planting. De vroege afdeling is gezaaid op 27 oktober en geplant op 6 december. De late afdeling is gezaaid op 23 november en geplant op 10 januari.

Krimpscheuren
"Bij de vroege planting heb ik in het 1e zetsel gemiddeld 1,5 vrucht per stengel aangehouden. Dit was teveel. Hierdoor werd, tevens door het donkere weer dit voorjaar, de uitgroeiduur te lang en kreeg ik last van krimpscheuren in dit eerste zetsel." Kanttekening daarbij is dat dit jaar in het algemeen vaker krimpscheuren voorkomen, vanwege het weinige licht. André geeft wel aan dat hij bij de afdeling die hij vier weken later geplant heeft geen last van krimpscheuren heeft gehad.



Arbeidsvriendelijk
Mavera heeft een arbeidsvriendelijk gewas. Hij snijdt makkelijk, waardoor de oogstprestatie hoog ligt. Daarbij is Mavera erg regelmatig. "Maduro moest je meer op zetting sturen. Mavera zet eigenlijk altijd wel. En omdat er evenwicht in het gewas is, is de plant makkelijk in balans te houden."

Coating
Per half april heeft André een diffuse coating (ReduFuse) op zijn dak. "Dat doe ik standaard elk jaar. Boven de 800 watt doe ik mijn scherm voor 70% dicht. Dit om neusrot te voorkomen."

Tevreden
Over het algemeen is André zeer tevreden over Mavera. "Naast uiteraard de resistentie, zijn snelheid, regelmaat en grofheid zeer positieve eigenschappen van dit ras."

Voor meer informatie:
Enza Zaden
Haling 1E
1602 DB
Enkhuizen
T +31 (0)228 350 100
F +31 (0)228 315 960
info@enzazaden.nl
www.enzazaden.nl
Publicatiedatum: