Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
1000-series

De Ruiter lanceert nieuwe generatie grof tros

Tholen - Sinds jaar en dag is Merlice heer en meester in het segment grof tros. Het ras is van De Ruiter en ongeveer alle veredelaars hebben wel eens aangegeven 'de nieuwe Merlice' in huis te hebben – maar het bleek nooit zo te zijn. Met de nieuwe 1000-serie gaat De Ruiter zelf weer verder in dit populaire segment.




Het is bijna zeven jaar geleden dat Merlice geïntroduceerd werd en nog maar zes jaar geleden dat de tomaat zijn naam kreeg. In die tijd is het ras uitgegroeid tot een van de belangrijkste rassen in de tomatensector. En dat terwijl-ie in het begin helemaal niet zo spectaculair uit de proeven kwam, vertelt Jack Endhoven van De Ruiter. "Merlice was niet direct een succes. In het begin werd-ie naast Komeett gezet, maar Komeett is vrij generatief terwijl Merlice juist heel groeikrachtig is. Daardoor was zijn potentie niet direct zichtbaar. Pas toen telers er voor de volle 100% voor gingen, werd zichtbaar wat met Merlice mogelijk is."



Dat is inmiddels bekend in de sector. Het ras heeft qua kilo's de afgelopen jaren alle opbrengstrecords verbroken en is het hoofdras in tros grof. En terwijl alle veredelaars in dit segment de afgelopen jaren wel eens een gooi deden om 'de nieuwe Merlice' te leveren, kwamen ze bij De Ruiter nooit aan deze titel. "Het is nu voor het eerst in zeven jaar dat we écht een serie hebben die Merlice op verschillende niveaus kan overtreffen. Dit hebben we nog nooit eerder gezien en dat maakt deze serie zo bijzonder", verklaart Jack.



Dieprode doorkleuring en betere smaak
Binnen het bedrijf werd echter wel jarenlang gewerkt aan een potentiële nieuwe variant - al is dat volgens Jack niet helemaal de goede omschrijving. "Een vervanger voor de Merlice zal het niet zijn. Daar zijn we ook niet naar op zoek geweest. Maar ook wij horen dat er vraag is naar een ras met een dieprode doorkleuring en een intensere smaak. Die doelstellingen hebben we een paar jaar geleden aan onze veredelaars meegegeven." Het resulteert in de "1000-series": zes rassen die allemaal IR meeldauwresistent zijn en zich qua groeikracht kunnen meten aan de Merlice. "En allemaal geschikt voor de belichting", vertelt Jack. "De een is scoort sterk qua smaak, de andere zit in een iets fijner maatje, maar heeft een opvallend rode glans en weer een ander maakt het verschil op zijn grofheid. Ze hoeven Merlice niet te vervangen, maar zullen gepositioneerd worden als alternatief naast Merlice. Telers kunnen zo kiezen voor een rassen uit de 1000-serie die hun behoefte volledig dekt."



De rassen zijn momenteel nog niet commercieel beschikbaar. Ze bevinden zich in de derde van de vier fases voor ze de markt op kunnen. "We presenteren ze bewust nu al. We willen weten wat telers ervan vinden, welke van de zes de voorkeur heeft en waarom. Dan kunnen we uiteindelijk dát ras presenteren die zowel voor de teler, als handelaar, als consument, een meerwaarde biedt."


De rassen werden gepresenteerd op de open dag van De Ruiter, onder de slogan "Sharing your passion, seeding your success".







Voor meer informatie:
Nico van Vliet (e-mail)
De Ruiter Seeds
Leeuwenhoekweg 52
Bergschenhoek
Phone +31 105292415
Fax +31 105292400
www.deruiterseeds.nl
Publicatiedatum: