Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Veel te winnen met juiste keuze voor en gebruik van waterbuffer"

De keuze voor een juiste waterbuffer in het teeltsysteem én het op een goede manier gebruiken van deze buffer kan veel opleveren: een betere plantbalans, een efficiënt en gezond wortelgestel én een productief gewas. Bij het bepalen van de ideale waterbuffer zijn diverse factoren van belang.

Een succesvolle teelt begint bij een substraatmat met het juiste volume. Als tuinder wilt u immers voldoende wortelvolume creëren en er zeker van zijn dat er altijd voldoende water, voedingsstoffen en zuurstof beschikbaar zijn voor uw gewas. De keuze voor de juiste substraatmat begint bij het maken van een goed substraatontwerp. "Als Cultilene adviseren wij om, afhankelijk van het gebruikte druppelsysteem, te kiezen voor 7 tot 9 liter steenwol per vierkante meter", zegt Kim Harding, Manager Application Vegetables bij Cultilene.

Verschillen in waterbeschikbaarheid
Ook de waterbuffer - de hoeveelheid water in het substraat die beschikbaar is voor de plant – is bepalend voor een succesvolle teelt. Deze buffer wordt niet alleen bepaald door het substraatvolume, maar ook door het watergehalte van de substraatmat. Het watergehalte, dat wordt gemeten met een sensor of een weegschaal, geeft een indicatie van de hoeveelheid water die in het substraat aanwezig is. Slechts over een deel van dit water kan het gewas daadwerkelijk beschikken. "Er zijn grote verschillen in de waterbeschikbaarheid van substraten. Bij steenwol is relatief veel water voorhanden", legt Harding uit. "Een volledig verzadigde steenwolmat, waarbij de draingaten al zijn gemaakt, heeft een watergehalte van circa 85 procent. Aangezien vezels zo'n vijf procent van het substraatvolume innemen, bestaat tien procent van het substraat uit lucht. Neemt de plant water op, dan wordt de vrijkomende ruimte opgevuld met lucht en dus ook zuurstof. Dat betekent dus dat de verhouding tussen water en zuurstof (O2) kan worden beïnvloed door de irrigatiestrategie. Deze strategie heeft ook effect op de verdeling van het beschikbare water en de voedingsstoffen. En dit beïnvloedt logischerwijs de wortelverdeling in de mat."

Grote of kleine waterbuffer?
Diverse factoren spelen een rol bij het bepalen van de ideale omvang van de waterbuffer. Zo spelen onder meer de teelt- en klimaatomstandigheden een rol. Een kleinere buffer voldoet wanneer sprake is van weinig licht, lage temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Dan is de verdamping immers beperkt. "Een kleine waterbuffer wordt sneller verbruikt, waardoor je gerichter kunt sturen en meer controle hebt over de teelt", legt Harding uit.

De ideale waterbuffer is daarnaast afhankelijk van de teeltfase van een gewas en van de teeltdoelen die een ondernemer stelt. "De waterbuffer moet hierop worden afgestemd. Niet alleen dient de plant voldoende water en voeding te hebben, ook is het belangrijk om rekening te houden met het interen van de mat. Een substraatmat met een grote waterbuffer teert relatief gezien minder in dan een mat met een kleine buffer. Immers: een intering met een bepaalde hoeveelheid water zal relatief gezien meer intering geven bij een kleine dan bij een grote waterbuffer. Het effect op de plant is dus ook anders. De teeltdoelen van de teler vormen hierbij de leidraad."

Voor meer informatie:
Saint-Gobain Cultilene
Zeusstraat 2
5048 CA Tilburg
t + 31 (0)13 578 00 57
info@cultilene.nl
www.cultilene.com
Publicatiedatum: