Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Combinatie chilipeper en gember heeft kankerremmende eigenschappen
Eerder onderzoek wees uit dat capsaïcine, de stof waar chilipepers hun hete smaak aan danken, mogelijk kankerverwekkend zou zijn. Niet lang geleden stelden onderzoekers echter vast dat 6-gingerol, wat volop aanwezig is in gember, de mogelijk schadelijke effecten van capsaïcine tegengaat. In combinatie met capsaïcine vermindert 6-gingerol zelfs het risico op kanker, is de conclusie van een onderzoek dat onlangs verscheen in het ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Zowel chilipeper als gember maken vast onderdeel uit van de Aziatische keuken en zijn al jarenlang onderwerp van studie vanwege de heilzame eigenschappen die eraan toegeschreven worden hoewel er een aantal onderzoeken bestaan die een verband tussen capsaïcine en het ontstaan van maagkanker suggereren. Van gember daarentegen is de geneeskrachtige werking al ruimschoots aangetoond. Het is opvallend dat zowel capsaïcine als 6-gingerol aan dezelfde receptor binden, namelijk de receptor die verband houdt met de groei van tumoren.
Om hier verder onderzoek naar te doen, kregen laboratoriummuizen die gevoelig waren voor longkanker ofwel capsaïcine of 6-gingerol of een combinatie van beide stoffen toegediend. De onderzoekers stelden vast dat de muizen die uitsluitend capsaïcine toegediend hadden gekregen longtumoren hadden ontwikkeld. Bij de muizen die 6-gingerol hadden gekregen was dit bij de helft van de muizen het geval. In de groep die de combinatie van de twee stoffen had gekregen, bedroeg dit percentage slechts 20%. De onderzoekers hebben zich eveneens gebogen over de moleculaire processen waar deze combinatie van stoffen zijn heilzame effect aan dankt.