Mannen die aan prostaatkanker lijden, hebben een grotere overlevingskans als ze regelmatig kool eten. Dat blijkt uit een studie in het International Journal of Cancer. Eetgewoonten kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van prostaatkanker. Mannen die vaak spruiten, bloemkool, broccoli of andere koolgroenten en tomaten eten, hebben de minste kans op prostaatkanker.
Voeding kan ook een positief effect hebben als mannen al prostaatkanker hebben. Sommige onderzoeken laten zien dat tomatensap en –puree de ontwikkeling van de ziekte tegengaan.
Vertragen
Epidemioloog Erin Richman heeft aangetoond dat kool ook beschermt bij prostaatkanker. Ze analyseerde medische gegevens van 1560 mannen die tussen 2004 en 2009 waren verzameld.
Richman onderzocht hoe groenten en fruit de ontwikkeling van de ziekte konden vertragen. Uit haar onderzoek bleek dat het eten van kool de kans op het ontwikkelen van de ziekte reduceerde.
Glucosinolaten
Onderzoekers denken dat glucosinolaten in kool preventief werken tegen kanker. Glucosinolaten werken als een natuurlijk middel en zijn daarnaast de oorzaak van de bittere of scherpe smaak van mosterd, mierikswortel en kool.
Momenteel wordt vooral sulforafaan in broccoli onderzocht op de werking tegen kanker. Ook in spruitjes zitten glucosinolaten. Bij koolzaad zijn er voor menselijke consumptie rassen gekweekt waarvan de zaden geen glucosinolaten meer bevatten.
Bron: Ninefornews







Abonneren
Vacatures
- Coördinator backoffice
- Accountmanager industrie (internationaal)
- Assistent-Bedrijfsleider met doorgroei tot Operationeel manager
- Junior productspecialist biologische kruiden
- Avonturier / Zelfstandig recruiter
- Accountmanager
- Senior AGF Pricing Specialist
- Sales Support
- Quality Assurance Manager
- Senior / junior inkoper bloemen
"Tweetende tuinders"
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Weer
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-13 Nederlandse onderzoekers onthullen hoe je peuters aan de groenten krijgt
- 2022-05-13 Mondkapjes op luchthaven en vliegtuigen nu ook geschrapt
- 2022-05-13 Tv-kok Sandra Ysbrandy geeft startsein Kok in de Klas 2022
- 2022-05-09 "Fruit en groenten zijn minder voedzaam dan voorheen"
- 2022-04-21 EU-Schoolfruit 2021-2022 feestelijk afgesloten met pop-up Smaakrestaurant
- 2022-04-19 Kroaten eten meeste groenten, Nederlanders minste van heel Europa
- 2022-04-01 Bevatten groenten en fruit minder vitaminen dan 50 jaar geleden?
- 2022-03-30 “Bij de techniek van 3D foodprinting blijft een broccoli een broccoli"
- 2022-03-22 Trainingsapp met pieptonen kan helpen om eetgedrag te veranderen
- 2022-03-18 Kabinet bekijkt wet om groei fastfood te remmen
- 2022-03-08 Wat betekent de Nutri-Score op de verpakking nu eigenlijk echt?
- 2022-03-02 België lijkt een plantaardig voedingsmenu definitief te omarmen
- 2022-02-28 Gezonde voeding verlengt levensverwachting met ruim 10 jaar
- 2022-02-25 "Kinderen eten meer groente na beloning"
- 2022-02-23 "Alleen met landelijke invoering Nutri-Score krijgt consument goed inzicht in gezond eten"
- 2022-02-16 Nieuw seizoen groenteplantjes door de brievenbus
- 2022-02-16 Kinderarts Koen Joosten opent vier gezonde snackautomaten in Erasmus MC
- 2022-02-09 Tuinbouw in het geweer na tomatentweet
- 2022-02-08 "Tomatenextract beschermt huid tegen oxidatieve stress"
- 2022-02-04 Onderzoek Universiteit Maastricht: "Bijna de helft van de kinderen vindt groente lekker"