Antonio Bello teelt sinds 1984 biologisch. Zijn bedrijf was destijds één van de eerste biologische bedrijven in Zuid-Italië. Zijn groenten teelt Antonia met eigen zaaigoed. Dat geldt ook voor de prei die het Duitse bedrijf 'Naturkost Ernst Weber' in deze maanden van het jaar van Antonio Bello afneemt. Terug naar de basis - maar met bio
Antonio Bello begon 30 jaar geleden prei te telen voor het Zwitserse bedrijf Biotta. Daarvoor had hij, zoals zo veel andere Zuid-Italianen, zijn woonplaats Presicce in de regio Apulië verlaten op de zoektocht naar werk. Toen Biotta echter begin jaren '80 producenten in Zuid-Italië zocht om aan de vraag naar biologische wintergroenten te kunnen voldoen, besloot Antonio om terug te gaan naar Presicce om zich daar te gaan richten op biologische teelt.
Eigen zaaigoedproductieNaturkost Ernst Weber werkt sinds 1994 samen met Antonio Bello en neemt naast venkel, peterselie, andijvie, snijbiet en aardappelen ook prei af van deze biopionier uit Apulië. Momenteel heeft deze groente daar hoogseizoen.
Elke prei die bij Naturkost Ernst Weber in München aankomt draagt meer dan 30 jaar Apulische zaaigoedproductie in zich. Nadat hij eenmalig zaaigoed van Biotta had afgenomen, wijdde Antonio Bello zich aan de eigen productie van zaaigoed. Met veel moeite selecteert de familie Bello sindsdien oogst voor oogst de mooiste planten op hun akkers, laat deze tot bloei komen en oogst vervolgens de zaden. Deze worden gedroogd, opgeslagen en in het daaropvolgende jaar uitgezaaid. Tot op de dag van vandaag herhaalt dit proces zich elk jaar. Zo kan de prei op de akkers van de familie Bello niet in worden gedeeld bij een bepaald ras. Het zaaigoed van Antonio Bello is niet te koop en zijn genetisch erfgoed is niet veredeld en geen hybride. Antonio Bello heeft met zijn teelt wel dat bereikt wat hij zich wenste: een prei die zich goed heeft aangepast aan de lokale omstandigheden in Zuid-Apulië en die goed tegen de plaatselijke weer- en grondomstandigheden kan.
De volgende generatie
Tegenwoordig zetten Antonio's zoons Carmelo en Fulvio dit levenswerk vol overtuiging voort. Telen zonder het gebruik van eigen zaaigoed willen zij niet: "Als ik niet meer zo op mijn akkers kan telen als we het al decennialang doen, dan wil ik helemaal niet meer op deze akkers telen", zegt Carmelo Bello. Maar niet alleen in de conventionele landbouw, ook binnen de biologische landbouw wordt een andere trend groter: steeds meer hybriderassen domineren de zaaigoedmarkt. Eigen teelt komt nauwelijks nog voor.

Naturkost Ernst Weber GmbH
Welke prei is beter?
Bij hybride preisoorten ziet men vaak een krachtigere groei, meer uniformiteit en een hogere resistentie tegen kou en ijs. Maar anders dan bij de prei uit zelf geproduceerd zaaigoed erven hybriderassen niet de gewenste eigenschappen. Zij vertonen alleen in de eerste generatie een krachtige, gezonde groei.
De tien grootste zaaigoedbedrijven hebben wereldwijd een aandeel van bijna 75% aan de totale zaaigoedmarkt, en de verscheidenheid aan plantenrassen neemt jaarlijks in rap tempo af. Ook in de biologische landbouw specialiseert teelt zich steeds meer op criteria zoals een hoge resistentie of de vervulling van normen op het gebied van grootte, gewicht en uiterlijk. Maar is dat werkelijk wat telt?
Voor Antonio Bello en zijn zoons is biologische diversiteit en het voortbestaan van oude lokale rassen in ieder geval belangrijker dan een product dat aan alle normen voldoet.
Naturkost Ernst Weber is een internationaal actief middenstandsbedrijf dat gevestigd is in München en sinds 1990 levensmiddelen verhandelt uit gecontroleerde biologische teelt. Alle producten zijn volgens de EU-bioverordening gecertificeerd. Daarnaast is Naturkost Ernst Weber een gecertificeerde FLO fairtrade- en Naturland-handelaar en handelspartner van demeter. Het bedrijf onderhoudt jarenlange partnerschappen met leveranciers waarvan de producten uitblinken door middel van een hoge kwaliteitsstandaard. Tot de klantenkring van Naturkost Ernst Weber tellen groothandelaren, wederverkopers, supermarkten, de industrie, verwerkers, verpakkingsbedrijven en andere grootafnemers.
Contact:
Pia Reich
Naturkost Ernst Weber GmbH
Tel. +49 89 746342 – 61
[email protected]
www.naturkostweber.de
Alle foto's onder Copyright: © Naturkost Ernst Weber GmbH