Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Margriet vergelijkt appelen met peren

Peer heeft meer vezels en minder calorieën dan een appel

Een sappige handpeer bevat verrassend genoeg minder calorieën dan een Elstar-appel, de meest gegeten appel van Nederland. Het is geen wereld van verschil (55 tegen 63 calorieën per 100 gram volgens het Nederlands Voedingsstoffenbestand), maar toch leuk om te weten. En het is niet het enige interessante feitje: als we de voedingsstoffendatabase nader bekijken, blijkt dat de peer meer voordelen heeft ten opzichte van de appel.

Meer vezels
Peren zijn een van de vezelrijkste vruchten. Een middelgrote peer bevat zo'n 6 gram vezels, mits je -em ongeschild eet. Dat is meer dan een appel en sowieso veel als je weet dat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels 25 tot 30 gram is. Vezels zijn belangrijk om verstoppingen te voorkomen. Bovendien kan een dieet dat rijk is aan vezels het cholesterolgehalte verlagen, wat gezonder is voor je hart.

Meer antioxidanten
We jubelen nog even door over de peer, want ook waar het gaat om een aantal mineralen en vitamines lijkt hij de Elstar te verslaan. Zo zit er volgens het NEVO meer kalium en magnesium in, meer vitamine A (retinol) en bevat de peer ruim twee keer zo veel van het antioxidant luteïne én meer beta-caroteen.

Appel: meer vitamine C
Maar een beetje relativeren is gepast. Want het gaat om kleine verschillen en de Voedingswaardetabel – een andere voedselbibliotheek – geeft in sommige gevallen zelfs precies omgekeerde waardes aan, bijvoorbeeld wat betreft het kaliumgehalte. En die appel is natuurlijk ook kerngezond. Dat deze populaire vrucht meer vitamine C bevat dan een peer, daar zijn alle tabellen het dan wel weer over eens.

Bron: Margriet



 


 
Publicatiedatum: