Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'de Waog' gaat areaal flink uitbreiden

Verse Yacon nu volop beschikbaar via natuurvoedingswinkels

Sinds deze herfst wordt er voor het eerst verse biologische Yacon aangeboden door natuurvoedingswinkels in Nederland en België, afkomstig van biologische tuinderij 'de Waog' in Neer. De distributie vindt plaats door de biologische groothandelaren Udea (EkoPlaza) en Estafette Odin, en ook via culinaire handelsbedrijven als Lindenhoff en Ecoville. In België is verse Yacon verkrijgbaar via groothandel Biofresh.

In 2013 deed DLV in samenwerking met Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat een test met het gewas Yacon. Yacon is een Andesknol (familie van de Zonnebloem en Aardpeer), en al eeuwenlang volksvoedsel van de Inca's. Yacon bezit bijzondere botanische eigenschappen. Naast de consumptiewortelen – die vergelijkbaar groeien als Dahliaknollen – worden er boven in de plant, direct onder de stengels broedknollen gevormd waaruit in het volgende seizoen nieuwe planten gekweekt kunnen worden.

De consumptiewortel kan (rauw) gegeten worden als vrucht, verwerkt worden tot zoetmiddel in de vorm van sap of siroop, maar ook gebruikt worden in de culinaire keuken. Het gewas bevat een aantal interessante inhoudsstoffen, zoals inuline. Hierdoor kan Yacon een potentieel zijn voor diabetici. Niet voor niets heet Yacon in Duitsland de 'Diabet-Kartoffel'. De werking is prebiotisch, dat wil zeggen: het stimuleert de darmflora en daardoor de algemene darmfunctie en vertering/opname van alle voedsel. Bijkomend voordeel – en dat maakt de Yacon zo bijzonder - is dat er slechts weinig calorieën in zitten.

Z'n smaak wordt alom gewaardeerd; Een lekkere 'bite' en altijd fris. Naarmate de wortel langer bewaard wordt, gaat hij zoeter smaken, richting appel of watermeloen. Namen die ook aan Yacon gegeven werden zijn onder andere 'Apple of the Earth', 'Zonnewortel' en 'Grondappel'.



Naar aanleiding van de test in Colijnsplaat stond exact een jaar geleden in het Biojournaal een oproep van DLV om biologische telers te interesseren om met dit gewas aan de slag te gaan. Op biologische tuinderij 'de Waog' in het Limburgse Neer lieten ze er geen gras over groeien. Dankzij de medewerking van landbouwkundig ingenieur Jacques Hesen - die de Yacon in Nederland geïntroduceerd heeft - kregen zij de beschikking over broedknollen waaruit in het vroege voorjaar 2014 een aantal planten gekweekt werden. Hiermee kon na de laatste nachtvorst in mei een perceel van circa 700 vierkante meter aangeplant worden.


Wiel van de Bool en Jacques Hesen tussen het hoge gewas.

Wiel van de Bool ('de Waog') doet verslag:
"De groei verliep voorspoedig. Yacon vormt bovengronds een enorm gewas van wel 2 meter hoog dat op geen enkele manier aangetast werd door insecten, schimmels en dergelijke. Omdat er gemiddeld slechts 1 plant per 1,3 vierkante meter gezet werd, gaf de mechanische bestrijding van onkruid weinig problemen. Bovendien werd in de loop van het seizoen de loofontwikkeling van de Yacon dermate groot dat nieuw onkruid niet meer kon kiemen."


Wiel toont wat Yakon.

Wiel geeft aan dat er 2 verschillende soorten Yacon aangeplant werden, namelijk een rode en een witte variant met elk z'n eigen groeiwijze. "Duidelijke verschillen in opbrengst, smaak, et cetera tussen de twee soorten zijn nog niet waargenomen. Alleen lijkt 't of de rode variant iets vroeger oogstbaar is. In oktober zat de gemiddelde opbrengst per plant al op zo'n 6 kilogram, wat neerkomt op 50 ton per hectare. De laatste planten die net vóór de vorst geoogst werden, brachten soms
meer dan 10 kilogram op!"

Het oogsten gebeurt handmatig: "De wortels bevatten namelijk zó veel vocht dat er spanning ontstaat waardoor er tijdens mechanische oogst makkelijk scheuren en breuk kan optreden wat de houdbaarheid negatief kan beïnvloeden." Zeer regelmatig wordt 'de Waog' benaderd door mensen die op internet lezen dat er Yacon geteeld wordt, met de vraag naar broedknollen. Vaak betreft het hobbytuinders, maar ook vanuit de professionele tuinbouw is er veel belangstelling in dit nieuwe gewas.

"Voor komend seizoen is er op 'de Waog' een flinke uitbreiding van het areaal Yacon gepland en zijn alle broedknollen van dit jaar dus al gereserveerd. Bovendien wordt er gezocht naar uitgangsmateriaal van andere soorten Yacon, zoals de oranje variant."

In de Boerderijwinkel van 'de Waog' is Yacon al een aantal jaren vast onderdeel in het aangeboden assortiment. "Regelmatig melden zich klanten uit binnen- en buitenland die er soms een reis van 200 kilometer voor over hebben om over dit 'Superfood' in verse vorm te kunnen beschikken. Een veelgehoorde reactie van de klanten: 'Je zou er verslaafd aan kunnen raken'."

Meer informatie over Yacon is te vinden op deze websites: www.yacon-gezond.nl/site/, superfoodleven.nl/yacon-de-zoete-genezer/ en edepot.wur.nl/33678

Voor meer informatie:

Wiel en Joep van de Bool
Dijk 2
6086 AM NEER
077 4629009
06 53814139
[email protected]
www.boerwiel.nl
Publicatiedatum: