GEA Group investeert in productiecapaciteit voor verticale verpakkingsmachines
"We hebben de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt", legt Harrie Neijnens uit, Vicepresident Technology en Manager van locatie Weert. "We hadden de grenzen van onze capaciteit bereikt. Tegelijkertijd bezitten onze technologieën ten behoeve van de voedingsmiddelenindustrie een aanzienlijk groeipotentieel. Om als bedrijf verder te kunnen groeien was het noodzakelijk om meer ruimte te creëren op onze site." De GEA Group heeft de voedingsindustrie tot speerpunt benoemd binnen haar ondernemingsstrategie. De investering van circa 2 miljoen euro is hiermee geheel in lijn. Tussen de planning van het omvangrijke project in augustus 2013 en de uiteindelijke bouwstart eind 2013 zaten slechts enkele maanden. Centraal in de fabriek werd een nieuw Technologiecentrum met de modernste faciliteiten gerealiseerd. Hier vinden aan klanten live demonstraties van flowpackers, lolliemachines en productielijnen voor suikerklontjes plaats, die samen de kernactiviteiten van deze locatie vormen.
"Het Technologiecentrum is een integraal onderdeel van ons werk", zegt Harrie Neijnens. "want wij vinden het belangrijk dat onze klanten kunnen leren en profiteren van onze schat aan ervaring en rechtstreeks met onze machines in aanraking kunnen komen. We geven ze de gelegenheid om daadwerkelijk met hun handen aan onze machines te komen en ze volop in bedrijf te zien. Veel meer dan op papier, krijgt men zo een haarscherp beeld welke machines het beste passen bij hun behoeften. Geheel volgens ons motto: "Test before you invest" en waarmee de GEA waarden Verantwoordelijkheid en Uitmuntendheid in de praktijk worden waargemaakt.
De GEA SmartPacker zal een belangrijke rol spelen in het Technologiecentrum. Deze machine staat garant voor optimale resultaten op het gebied van Vertical Flow Packaging. "De vraag hiernaar is zeer groot", vertelt Carla Verheijen, Product Manager voor de GEA SmartPackers. "Aanvankelijk kwamen de aanvragen vooral uit de Benelux, vervolgens vanuit heel Europa en inmiddels komen ze vanuit de hele wereld. Onze markt is flink gegroeid, aangezien de GEA SmartPacker een breed scala aan producten, zoals vers en diepgevroren vlees, vis, groenten en aardappelen, kaas, salade en zelfs gebak kan verpakken."
Naast de GEA SmartPacker zullen er in het nieuwe Technologiecentrum ook vorm- en verpakkingsmachines voor lollies te zien zijn. "Vanwege ruimtegebrek was dit eerder in ons oude Technologiecentrum niet mogelijk," aldus Carla Verheijen, "maar het spectrum aan machines die wij hier in Weert produceren is veel uitgebreider, waarmee wij onderscheidende klantgroepen bedienen. Nu kunnen ál onze klanten zich in Weert laten overtuigen van onze oplossingen." Met het Technologiecentrum zal tevens een nieuw Trainingscentrum worden geopend, dat ruimte biedt aan meerdere goed geoutilleerde leslokalen. Het Trainingscentrum is aangesloten bij de GEA Academy, die trainingen verzorgt over haar producten voor klanten, dienstverleners en medewerkers.
Verhogen van de efficiency
Naast de realisatie van een nieuw Technologiecentrum zijn ook andere delen van de Weertse site onder handen genomen. "In de toekomst zullen we het productieproces nog verder stroomlijnen, zodat we nóg meer kunnen produceren in kortere tijd", licht Harrie Neijnens toe. "Maar het belangrijkste: alles vindt nu onder één dak plaats - van productontwikkeling tot assemblage, waardoor we onze capaciteiten maximaal kunnen benutten. Onze klanten profiteren mee van deze synergie aangezien wij sneller aan ze kunnen leveren dan ooit tevoren. "
In mei jongstleden werd het nieuwe Technologiecentrum opgeleverd. De feestelijke ingebruikname van de nieuwe ruimtes– daags voor de start van de toonaangevende Interpack beurs in Düsseldorf – trok grote belangstelling van klanten en pers.
Voor meer informatie:
GEA Food Solutions Weert
De Fuus 8
6006 RV Weert
Tel. +0495 457 777
Fax +0495 524 125
[email protected]
www.gea.com