Broccolikiemen voor de behandeling van diabetes
Broccolikiemen zijn feitelijk de jonge net ontspruite broccoliezaadjes. Ze bevatten alle stoffen die broccoli zelf bevat, maar een hogere concentratie van bioactieve stoffen, zoals sulforafaan. Bovendien bevatten ze ook het enzym myrosinase, dat sulforafaan en andere stoffen uit broccoli omzet in nog actievere stoffen die verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten. Broccoli zelf bevat ook myrosinase, maar daar hebben we alleen profijt van wanneer het rauw gegeten wordt. Rauwe broccoli is evenwel niet echt aangenaam, dit in tegenstelling tot broccolikiemen.
Helaas vernietigt koken de myrosinase en dus ook een groot deel van de gezonde eigenschappen van broccoli.
Het gevaar van een te hoge bloedsuiker
De laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar broccolikiemen, juist omdat ze gemakkelijk rauw gegeten kunnen worden. Daaruit blijkt dat ze beschermen tegen o.a. kanker, hormonale aandoeningen, hart- en vaatziekten en bacteriƫle infecties. Broccolikiemen blijken ook een ideaal voedselproduct voor diabetici.
Een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt vrije radicalenschade en ontstekingen en beschadigt bloedvaten, weefsels, organen en zenuwen.
Daardoor ontstaan de typische diabetescomplicaties, zoals hart- en vaatziekten, zenuwschade (neuropathie), oogaandoeningen (retinopathie), nierschade (nefropathie), enz. Een hoge bloedsuikerspiegel verhoogt ook het risico van kanker.
Ontstekingsremmend en ontgiftend
Sulforafaan en andere stoffen uit broccolikiemen zijn ontstekingsremmend, hebben een antioxidatieve werking, ze stimuleren de ontgifting (lever!) en helpen bij het reguleren van de vet- en suikerbalans in het lichaam.
Patiƫnten met diabetes die elke dag broccoli-kiemen eten of een supplement van broccolikiemen nemen, hebben na een tijdje lagere cholesterolspiegels, lagere triglyceridenwaarden, minder geoxideerd LDL-cholesterol, minder ontstekingen en minder vrije radicalenschade. Ze worden bovendien gevoeliger voor insuline, zodat hun cellen gemakkelijker glucose opnemen en er minder glucose en insuline in het bloed blijft.
Volgens de onderzoekers is dagelijkse inname van broccolikiemen een uitstekende manier voor diabetici om hun ziekte onder controle te houden en zich te beschermen tegen de complicaties.