Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Aangenendt, Greenspec:

"Tuinbouwautomatisering: geen revolutie, maar een upgrade"

De redactie van Groentennieuws nodigde mensen uit het vak uit om een bijdrage aan deze automatiseringsspecial te leveren. Als oprichter van Greenspec –20 jaar actief in tuinbouwautomatisering– geef ik daar graag gehoor aan en ik hoop hiermee een discussie aan te zwengelen. Mijn stelling: In plaats van te praten over revolutionaire veranderingen, zouden tuinders juist terug moeten naar de basis van automatisering.



De basis van automatisering

De belofte van automatisering is heel eenvoudig: de tuinder krijgt een maximale opbrengst tegen de laagste kosten door processen in de kas met precisie te monitoren en door mankracht zo veel mogelijk te vervangen door slimme apparatuur. Het vreemde is dat een groot deel van de glastuinders die belofte niet vervuld krijgt. Terwijl we in Nederland wereldmarktleider zijn in tuinbouwautomatisering! Hoe kan dat?

Tuinders halen niet alles uit hun kas

Ik denk dat ik het antwoord op bovenstaande vraag ken. Bij Greenspec ben ik zelf betrokken bij het verkoopproces en heb dus vrij goed zicht op hoe tuinders hun automatisering inkopen en vernieuwen. Bij de eerste installatie gaat er bijna nooit iets mis. Zoals gezegd is in Nederland de beste technologie beschikbaar en elke installateur kan deze topproducten leveren. Maar na deze eerste installatie blijven er vaak wél kansen onbenut. Tuinders zien soms niet direct de winst van nieuwe investeringen in ICT en houden het dan bij het updaten van hun bestaande systeem. Begrijpelijk, maar uiteindelijk haal je als ondernemer niet meer het maximale uit je kas. En de ontwikkelingen gaan snel.

Onze oplossing

Voor onze klanten probeer ik de drempel om te blijven innoveren daarom te verlagen. Ten eerste zorgen we dat de tuinder tegelijk met zijn investering ook kosten bespaart. Door bijvoorbeeld te kiezen voor centrale (of juist decentrale) aansturing, beperk je de benodigde bekabeling. Ten tweede zijn onze systemen weliswaar state-of-the art, inclusief inductiesensoren en glasvezeltechnologie, maar ze zijn ook aan te sluiten op sensoren van andere fabrikanten. Tot slot hebben we bewust gekozen om software-updates gratis aan te bieden, zodat innoveren op dit gebied geen extra investering is.

De kas van de toekomst

Met bovenstaande aanpak helpen we ondernemers om hun kas om te vormen tot een energie-efficiënte, halfgesloten kas, die met precisie en bedieningsgemak aangestuurd kan worden. De tuinder kan met één (mobiele) computer alle teeltfactoren eenvoudig optimaliseren: irrigatie, klimaat, bemesting, CO2 en andere gassen. Dit is niets minder dan de zo gewenste ‘kas van de toekomst’ waar het ‘nieuwe telen’ plaatsvindt. Maar niet door een revolutionair nieuwe manier van werken of ingrijpende investeringen, maar door automatisering met een eenvoudige upgrade te laten doen waar het voor bedoeld is.
 

Meer informatie over Greenspec kunt u vinden op www.greenspec.nl
 
Publicatiedatum: