Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WCO Datamodel op 'Pas toe of leg uit lijst'

Forum en College Standaardisatie hebben besloten tot de opname van het WDO Datamodel (In het Engels het World Customs Organisation – datamodel (WCO)) op de 'pas toe of leg uit'-lijst met Open Standaarden. Het datamodel is een wereldwijde standaard, die breed inzetbaar is voor het elektronisch uitwisselen van gegevens rond grensoverschrijdingen. Door opname op de lijst zijn overheden verplicht om de standaard te hanteren bij investeringen in en inkoop van ICT systemen en -diensten die worden ingezet binnen het toepassingsgebied van deze standaard.
Het datamodel maakt het mogelijk dat overheden en bedrijven op een uniforme wijze gegevens kunnen uitwisselen rond de grensoverschrijding van personen, goederen en vervoersmiddelen. Bedrijven kunnen dankzij het datamodel aan hun informatie-verplichtingen aan de overheid voldoen en kunnen bovendien de standaard onderling gebruiken voor informatie uitwisseling op nationaal en internationaal niveau.

Het datamodel wordt beheerd door de Wereld Douane Organisatie (www.wcoomd.org). Dit is een intergouvernementele, onafhankelijke en non-profit organisatie. Nederland is lid van de WDO en wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse douane.

Acceptatie van het WCO-model is belangrijk voor de standaardisatie inspanning die Nederlandse AGF-keten voorstaat. Immers het WCO-datamodel is gebaseerd op dezelfde core-components (variabelen) als de naar de eindklant (retail), door Frug I Com, gebruikte GS1 Standaarden. Inmiddels gaan Douane, NVWA en Rijkswaterstaat met het model aan de slag.

Bron: Nieuwsbrief Frug I Com
Publicatiedatum: