Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veredelen 2.0: van veldboek naar tablet

Vergeet de papieren veldboeken. Veredelen van Groenten en Fruit doe je anno 2014 met een tablet of smartphone die in rechtstreekse verbinding staat met een geavanceerde database. Dat scheelt veel tijd én het biedt nieuwe mogelijkheden in het veredelings- en analyseproces.

Het bedrijf dat deze innovatieve vorm van veredeling mogelijk maakt? Agri Information Partners. Het bedrijf uit Wageningen is al ruim 15 jaar gespecialiseerd in IT-oplossingen voor groenten en bloemenveredelingsbedrijven. In Nederland is het marktleider en momenteel timmert Agri Information Partners ook internationaal aan de weg.

Veredelaars uit diverse Europese landen, maar ook uit Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten gebruiken het standaardpakket E-Brida. Daarnaast ontwikkelt Agri Information Partners maatwerksoftware. ,,Onze kracht is dat we de taal van de veredelaars spreken. We kennen het veredelingsproces tot in detail. Daardoor kunnen we software ontwikkelen die precies aansluit bij de werkprocessen en behoeften van veredelaars", aldus Berno van der Geest, één van de oprichters van Agri Information Partners.



Veel tijdsbesparing tijdens het werkproces
Een voorbeeld? Als veredelaar breng je veel tijd door in het veld of de kas. Wat is er dan handiger dan ter plekke met een tablet of smartphone informatie op te kunnen vragen uit je veredelingsdatabase. ,,Je kunt eenvoudig stambomen en foto's inzien van veredelingsmateriaal. Die informatie kun je in de kas bijwerken en aanvullen met je actuele waarnemingen, kruisingen, selecties en foto's", zegt Van der Geest. ,,Dat scheelt veel tijd en biedt je de mogelijkheid om ter plekke beslissingen te nemen."

Verbeterde analyse mogelijkheden
Ook achter het bureau maakt Agri Information Partners het de veredelaar gemakkelijk. E-Brida toont met één druk op de knop de stamboom, data en foto's van het veredelingsmateriaal. Gebruikers kunnen slimme selecties op de database doen, gegevens verwerken in grafieken of presenteren in rapporten. ,,Verder biedt E-Brida een uitgebreide rekensystematiek om meerdere waarnemingen om te rekenen in één getal voor het genotype. En ieder bedrijf kan zijn nummersystematiek behouden door de zogenaamde nummergenerator."



Versnelde ras introductie

Die krachtige analysemogelijkheden fungeren als een paar extra ogen van de veredelaar, zegt Van der Geest. ,,Iedere veredelaar herkent direct zijn topras. Maar dat topras heb je zelden. De uitdaging zijn de subtoppers. De goede ouders, die sterke genen hebben. Die zie je niet altijd. E-Brida helpt om zulke toppers te vinden. Door de uitgebreide selectiemechanismen en mogelijkheden om minder interessant materiaal te verwijderen, breng je versnelling aan bij de introductie van nieuwe cultivars."

Veiligstellen van veredelingskennis
Maar niet alleen de veredelaars zelf hebben baat van E-Brida. Ook directeuren en managers in veredelings-bedrijven zien de voordelen. ,,Veredelaars beschikken over ontzettend veel kennis, maar die is vaak opgeslagen in hun hoofd. Door die kennis vast te leggen, komt het ook beschikbaar voor andere mensen binnen het bedrijf. Verder biedt E-Brida een structuur voor de verschillende stappen in het veredelingsproces. Zeker voor internationale spelers biedt het schaalvoordelen als processen uniform worden ingericht."

E-Brida wordt momenteel door bijna 40 bedrijven en ruim 100 veredelaars gebruikt. Door zowel sierteeltveredelaars als groentenveredelaars. Wat het geheim is van Agri Information Partners? ,,Onze kracht zit in de samenwerking met de klant", stelt Van der Geest. ,,We ontwikkelen onze software voortdurend door. Bij dat proces betrekken we klanten volop. Daar worden onze klanten én de software beter van. Zo kunnen we veredelaars steeds nieuwe functionaliteiten bieden waar ze elke dag profijt van hebben."

Voor meer informatie
E-Brida
Agri Information Partners
Agro Business Park 67 - Postbus 251
6700 AG Wageningen
t 0317 471300
f 0317 471301
E-mail info@agripartner.nl

Publicatiedatum: