Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robot gaat bakken legen bij witlofteler Rob de Boer

Witlofteler Rob de Boer uit Spierdijk leegt de bakken met witlof op zijn bedrijf binnenkort volledig met een robot. De innovatieve kweker bedacht de installatie samen met Hans Stam van Rolan Robotics. Subsidie via de MIT-regeling maakte de investering mogelijk.

Het is een indrukwekkend gezicht: een robot die bakken met witlof leeghaalt en deze netjes op een draaiende band legt, waarna ze in een snijmolen worden ontdaan van de wortel. Vooral de beweging van de robotarm, die 24 witlofpennen in één keer oppakt, ziet er futuristisch uit. Rob de Boer uit Spierdijk vertelt enthousiast over deze innovatie in zijn witlofkwekerij: 'Ik dacht dat de robot vijf bakken per uur zou kunnen verwerken, maar laatst zaten we op een testdag al op zeven bakken per uur.'

Het bedrijf van De Boer en zijn compagnon en neef Sjaak de Boer omvat 45 hectare witlofpennenteelt, 12 hectare roodlof en 12 hectare tulpen. De pennen worden door het hele land en ook in het buitenland geteeld. In de kwekerij werken drie vaste medewerkers en zes parttimers.

Het werken met de robot verkeert nog in de testfase. Daarom staat de robot nog in een apart deel van de schuur. Pas als alles naar tevredenheid werkt, verplaatst de ondernemer de installatie naar de schuur waar zijn personeel nu nog handmatig de bakken met witlof leegt. 'Witlofbakken legen is zwaar werk', legt hij uit. 'Je wilt niet dat je medewerkers in de ziektewet belanden door dit zware werk. Daarom bedacht ik jaren geleden al om dit werk te automatiseren, maar een eigen proef liep toen op niets uit.'

Lees verder bij LTO Noord
Publicatiedatum: