Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marcel Dings, Brookberries: “LED ideale vervanger gloeilamp”

Door veel aardbeientelers wordt de gloeilamp gebruikt om goede strekking van de plant op gang te brengen. Sinds deze in september 2013 werd verboden uit energiebesparingsoverwegingen, moeten telers overstappen op een andere, maar liefst even goede lichtbron. De LED flowering lamp blijkt voor Brookberries de oplossing te bieden. Wat gaf de doorslag?

Brookberries Venlo BV wordt gerund door Marcel Dings en Peter van den Eertwegh. Zij hebben verschillende achtergronden en vullen elkaar daardoor prima aan in hun zoektocht naar het ultieme doel: op een economische en maatschappelijk verantwoorde manier precies de aardbeien telen die de markt vraagt. MVO is meer dan een modeterm voor de Limburgse onderneming, die aardbeien teelt op twee locaties in Belfeld en één in Venlo. Dat blijkt wel uit het feit dat de locatie in Venlo werkt met aquifers die warmte in de zomer opslaan om deze in de winter te leveren als restwarmte aan het naastgelegen verzorgingscentrum van Zorggroep Noord-Limburg. Brookberries staat bekend als een van de meest innovatieve en marktgerichte bedrijven op het gebied van aardbeien. Het bedrijf is aangesloten bij telersvereniging Fossa Eugenia, die de verkoop van de aardbeien regelt.



De uitdaging
Door veel telers worden gloeilampen gebruikt om goede strekking van de aardbeienplant op gang te laten komen. Sinds 1 september 2012 is de handel in een groot aantal typen gloeilampen in de hele Europese Unie uit energiebesparingsoverwegingen verboden. Aan de telers de taak om alternatieven te vinden die minstens zo goed zijn voor hun gewas. Dings en Van den Eertwegh maken het zichzelf extra moeilijk door ook naar een energiezuinige en duurzame oplossing te zoeken. Zij leerden van andere projecten van Philips over de mogelijkheden van de inzet van LEDs als stuurlicht en deden zelf in 2012 proeven op de locatie in Belfeld om over te stappen naar de oplossingen van Philips. Eerdere tests bij het gerenommeerde proefcentrum Hoogstraten toonden al aan dat LEDs de ideale vervanging zijn voor de gloeilampen wat de prestaties van het gewas betreft. Brookberries was echter niet alleen op zoek naar de oplossing, die het beste is voor het gewas, maar juist ook naar de maatschappelijk verantwoorde aanpak.



De oplossing
Op het bedrijf te Belfeld werd in 2012 gestart met diverse lichtbronnen ter vervanging van de cyclische belichting, die normaal werd uitgevoerd met 150 watt gloeilampen. Brookberries koos ervoor de Philips GreenPower LED flowering lamp in te zetten. Ze waren overtuigd van de voordelen van de cyclische belichting voor de teelt met de energiezuinige oplossing. Op de nieuwe locatie in Venlo werd er begin 2014 dan ook gekozen om de LED flowering lampen te installeren op een oppervlakte van ruim 7 hectare.

De voordelen
Een van de belangrijkste voordelen van LED ten opzichte van de gloeilamp is het spectaculair verminderde energieverbruik. Met een energiebesparing van 88% werd dat bevestigd. Een forse verbetering voor de bedrijfsvoering en invulling van de nadrukkelijke wens van Brookberries om te telen met oog voor het milieu. De LED flowering lamp met verrood kan de gloeilamp evenaren met zelfs een beter resultaat. De planten reageren goed, ze laten onder andere een betere strekking zien wat de mogelijkheid geeft tot een vroege, verhoogde productie. Brookberries is dermate tevreden over de resultaten dat het komende seizoen een winterteelt met het ras Sonata wordt ingezet"

Voor meer informatie, neem contact op met:
Marjan Welvaarts, Global Marcom Manager Horticulture
Philips Horticultural LED Solutions
Tel.: +31 (0)40 275 64 99
E-mail: marjan.welvaarts@philips.com
www.philips.com/horti
Publicatiedatum: