Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plasmaschermtechnologie houdt aardbeien lekker en gezond

Opvallend nieuws uit Ierland. Plasmaschermtechnologie kan helpen om aardbeien lekker en gezond te houden. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat 'Cold plasma technology' schadelijke micro-organismen helpt bestrijden.

Het gebruik van beschermingsmiddelen in de productie van gewassen zoals aardbeien is wijdverbreid. Maar ze kunnen residuen achterlaten, met inbegrip van schadelijke micro-organismen. Die moeten vóór consumptie worden verwijderd.

Verhitten werkt in een aantal gevallen, maar niet altijd. Bij aardbeien is verhitting bovendien nadelig voor de verse smaak. Door het te wassen, kan het zacht fruit beschadigen.

In het laboratorium van het Dublin Institute of Technology (DIT) hebben ze nu een nieuwe manier om de aardbeien vers, smakelijk en veilig te houden: 'cold plasma technology', technologie die ook gebruikt wordt bij plasmabeeldschermen en televisies.

Wat is koude plasma? Er zijn drie staten van materie: vast (zoals ijs) die, wanneer verwarmd, verandert in vloeistof (water) en gas (stoom). Wanneer een gas verder wordt bekrachtigd door warmte of met behulp van elektromagnetische velden (of simpelweg elektriciteit), valt het uiteen in ionen, elektronen, energieke moleculen, ultraviolet en/of zichtbaar licht. Deze geïoniseerde toestand van het gas wordt plasma genoemd en vertoont kenmerkende eigenschappen.

Wanneer voedingsmiddelen aan koude plasma worden blootgesteld, kunnen schadelijke organismen worden gedood zonder dat het afbreuk doet aan de versheid of de smaak. Ook worden met deze techniek alle residuen van beschermingsmiddelen vernietigd.

De technologie wordt op het moment uitgebreid getest.

Publicatiedatum: