Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweeds aardbeientekort een 'ramp'

Aardbeien worden gezien als een integraal onderdeel van de midzomerfestiviteiten in Zweden en worden vooral gebruikt om de traditionele slagroomtaarten mee te versieren. Maar, minder dan een week van het feest, hebben telers hun bezorgdheid geuit dat er misschien niet genoeg aardbeien leverbaar zijn dit jaar.

"Het is een ramp voor alle Zweden en aardbeientelers", zegt Anders Hagberg van de Federation of Swedish Farmers (LRF): "De telers doen alles wat in hun macht ligt. Hun bestaan hangt hiervan af en ze willen niet falen".

Volgens Hagberg is de opbrengst tot nu toe teleurstellend laag door het buitengewoon koude weer in de lente.

"Om genoeg aardbeien te kunnen produceren na een koude lente, moet de temperatuur voor een aantal weken overdag rond de 25 graden liggen en 's nachts rond de 15. Het was helaas veel kouder".

De situatie zou kunnen worden opgelost als het goede weer in het zuiden van Zweden doorzet, maar het lijkt erop dat het kouder gaat worden in de komende dagen.

Het weer in Zweden was de afgelopen maand veel kouder dan normaal en er werd maar op 3 dagen een temperatuur van boven de 20 graden gemeten in Skåne in het zuiden van Zweden. De hoogste temperatuur in Kristianstad was 24,4 graden, de laagste hoge piek sinds 1962.

Het was ook de natste maand sinds 1962 met twee keer meer neerslag dan gemiddeld.

Publicatiedatum: