Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 1-15 augustus

De Russische boycot begint: telers op TV

In augustus barstte de bom. Poetin besloot de Russische grenzen te sluiten voor Nederlands groenten en fruit. Volgens de Russische overheid blijft dat zo tot 7 augustus 2015. Hoeveel schade de Russische boycot toebrengt aan de Nederlandse tuinbouw was nog niet in te schatten, maar de sector wordt breed en diep getroffen, vertelden Nico van Ruiten en Hans van Es. En de prijzen waren deze zomer al slecht. Nog voor de formele Russische boycot werd al gekeken of er vanwege de slechte prijsvorming ingegrepen kon worden in de tomaten- en paprikamarkt. In de GMO-regelgeving is daarvoor een interventiemogelijkheid.


Onder het motto An apple a day keeps Putin away werd de Poolse appelconsumptie gepromoot. In Nederland ontstond de #peervoorpoetin en de #supporthollandsegroente.

Telers op TV
Maar ook een positieve kant van de boycot. Telers stellen massaal hun kas open om te vertellen wat voor effect de boycot heeft. Jos van Kester, die vanuit LTO Glaskracht Nederland veel interviewverzoeken begeleidde, was trots op de telers. "Altijd bereid om de media op een duidelijke wijze te woord te staan! Bij andere sectoren minder animo", tweette hij.




Dat Rusland zelfvoorzienend wil worden, was al enkele jaren duidelijk. De Russische vraag naar kasgroenten steeg de afgelopen jaren zo hard dat ondanks het groeiende binnenlandse areaal, ook de import bleef stijgen. De komende jaren moet er met flinke subsidies zo'n 2000 hectare kas bijgebouwd worden. Daarmee moet het land in 2020 jaarlijks 1,7 miljoen ton kasgroente produceren. Is de groei een reƫel beeld? De Nederlandse kassenbouwers van Gakon, Certhon, KUBO en VB Group vertellen.



Ruud Huirne, Rabobank: "Boycot al maandenlang voorbereid"
Voor Huirne kwam de boycot niet als een verrassing. Hij was vanwege de oplopende spanningen vorige week in Rusland en zag dat de boycot al langer voorbereid werd. Volgens hem kan Rusland prima zonder de import uit de geboycotte landen. Ook teeltadviseur Kees Kranenburg merkt daags na de boycot in de Russische winkels niets van de boycot. "Er liggen tomaten uit alle windstreken van de voormalige Sovjet-Unie in de schappen." Al snel wordt duidelijk dat er steunmaatregelen komen voor de gederfde inkomsten door de Russische boycot. De Europese Unie zal telers van groente en fruit tegemoetkomen.

Doorstart
Maar naast Russisch nieuws gebeurt er in Nederland ook genoeg. Leen Huisman maakt doorstart als Huisman Scherming. Na het faillissement gaat directeur Ruud Vlottes gaat samen met ca. 20 gekwalificeerde medewerkers door onder de naam Huisman Scherming B.V.

Publicatiedatum: