Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Trendanalyse Biotechnologie 2016: "Regelgeving ontregeld"

De Commissie Genetische Modificatie (COGEM) heeft een trendanalyse vrijgegeven over biotechnologie met als ondertitel "Regelgeving ontregeld". Ook de tuinbouw komt in het rapport, dat hier is te downloaden, aan bod.

Samenvatting
De wetenschappelijke ontwikkelingen in de biotechnologie hebben in de afgelopen jaren een grote vlucht genomen. Nieuwe technieken en toepassingen volgen elkaar in snel tempo op, en steeds meer biotechnologische producten bereiken de markt. Biotechnologie raakt bovendien sterk geïntegreerd in andere onderzoeksvelden en sectoren. Ze is mainstream technology geworden binnen het scala van de levenswetenschappen.

Deze ontwikkelingen bieden nieuwe kansen en mogelijkheden voor onder meer innovatie, economie, voedselproductie en gezondheidszorg. Ze hebben echter ook grote consequenties voor beleid, wet- en regelgeving en ons denken over biotechnologie. Ze roepen ethische vragen en maatschappelijke dilemma's op over onder meer toelaatbaarheid, regelgeving, eigendomsrechten en hoe om te gaan met internationale verschillen en benaderingen.

Het is onmogelijk om alle ontwikkelingen in de biotechnologie in deze trendanalyse te bespreken. Noodgedwongen beperkt de trendanalyse zich daarom tot een achttal trends die exemplarisch zijn voor de biotechnologie en belangrijke dilemma's en maatschappelijke vragen met zich meebrengen voor politiek en beleid.

De eerste twee trends Next generation sequencing en CRISPR-Cas zijn drijvende krachten achter de ontwikkelingen binnen de biotechnologie. Ze geven een sterke impuls aan de andere beschreven trends: de ontwikkeling van specifieke geneesmiddelen, hulpmiddelen en therapieën toegesneden op individuen of ziekten (personalised medicine, gentherapie, 3D bioprinting), nieuwe technieken in de landbouw (RNAi) en het ingrijpen in het ecosysteem (genetisch gemodificeerde insecten). In het verschiet ligt zelfs de mogelijkheid om organismen te ontwerpen en de natuur naar onze hand te zetten (synthetische biologie).
Publicatiedatum: