Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Efficiënt omgaan met water en meststoffen met UV ontsmetting

Zo veel mogelijk drainwater veilig opnieuw gebruiken is één van de uitdagingen voor telers. Het water wordt ontsmet met een dosis UV licht en op deze manier worden mogelijk aanwezige ziekteverwekkers op een veilige manier onschadelijk gemaakt. De werking is voor verschillende belangrijke plantpathogenen (pythium, fusarium, mozaïekvirussen) bewezen in onderzoeken in de jaren 1990-2002 samen met de voorgangers van het huidige Wageningen UR Glastuinbouw. Voor de belangrijkste ziekteverwekkers is de benodigde dosis UV licht vastgesteld en die ligt meestal tussen de 80 en 250mJ/cm2.



Bij de ontsmetting moet ook rekening gehouden worden met de doorlaatbaarheid van het water voor UV licht (T10) en die kan bij drain water laag zijn. We kunnen met UV, bijvoorbeeld de Priva Vialux, water met een T10 van 15% nog veilig ontsmetten; wanneer een lage UV dosis (100mJ/cm2) voldoende is mag de T10 nog lager zijn, tot 10%. Uiteraard wensen we een zo hoog mogelijke capaciteit van de ontsmetting en daar is de apparatuur op aangepast: deze wordt zo geregeld dat steeds de minimaal gewenste dosis wordt geleverd bij zo hoog mogelijke doorstroom van water.

De hoeveelheid drain water kan in de loop van een teeltseizoen nogal verschillen en dat maakt het lastig om al het water te kunnen hergebruiken. Het bijmengen van ontsmet drain water kan worden gestuurd op basis van de EC waarde ('EC voorregeling'). Wordt de EC voorregeling te hoog ingesteld kan er een tekort ontstaan, wordt deze te laag ingesteld, raken de voorraden vol en wordt er (vaak ongemerkt via een overloop) geloosd. Lozen van drain water kost geld (meststoffen) en is slecht voor het milieu.

De software van de Priva Connext procescomputer geeft de mogelijkheid rekening te houden met de voorraden 'niet ontsmet drain water' en 'ontsmet drain water': Bij een grote voorraad drain water wordt meer bijgemengd, bij een kleine voorraad minder; dat alles binnen de grenzen die mogelijk zijn voor de gewenste samenstelling van het gietwater. Op deze wijze kan al het drain water veilig worden hergebruikt: goed voor de portemonnee, goed voor het milieu!

Voor meer informatie:
Priva (e-mail)
Zijlweg 3
2678 LC De Lier
Nederland
T +31 (0)174 522 600
F +31 (0)174 522 700
www.priva.nl


Publicatiedatum: