Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoogheemraadschap van Delfland:

"Waterkwaliteit glastuinbouw moet beter"

Onze waterkwaliteit is nog niet goed. Dat blijkt uit de pas verschenen Waterkwaliteitsrapportage 2015. Vooral in glastuinbouwgebieden moeten nog grote stappen worden gezet. Lokaal worden wel al enkele grote slagen gemaakt door intensieve samenwerking tussen tuinders en Delfland.

Er is de afgelopen jaren in gezamenlijkheid hard gewerkt, maar de resultaten blijven achter. Dat het water nog niet schoon genoeg is, wordt veroorzaakt door stikstof, fosfaat en bestrijdingsmiddelen in het water. Toch zijn er uitzonderingen: op lokaal niveau is wel enige waterkwaliteitsverbetering zichtbaar.

De hoogste overschrijdingen van de waterkwaliteitsnormen zijn gemeten in glastuinbouwpolders. Bijna alle glastuinbouwbedrijven zijn aangesloten op de riolering, maar de gemiddelde concentratie van de verontreinigingen in de sloot is niet gedaald. Het aantal aangetroffen bestrijdingsmiddelen is zelfs toegenomen.

Samenwerking belangrijk
Delfland werkt samen met de glastuinbouwgemeenten, LTO Glaskracht en de individuele tuinders om lozingen vanuit de glastuinbouw terug te dringen. Per polder wordt er met peilbuizen extra gemeten en gecontroleerd, zelfs met infraroodcamera's.

Ook de verschillende gemeenten hebben een belangrijke rol: zij handhaven op de riolering. Belangrijk, want het afvalwater uit de verschillende kassen moet uiteindelijk afgevoerd worden via het riool en niet via de sloot.

Naast de gezamenlijke aanpak onderneemt Delfland ook op eigen titel actie om de waterkwaliteit te verbeteren. De komende weken zal Delfland de resultaten van de waterkwaliteitsrapportage toelichten bij de verschillende gemeenten en op waterdagen voor de tuinders.

Bekijk hier de Waterkwaliteitsrapportage 2015 (pdf, 8.6 MB)

Bron: Hoogheemraadschap van Delfland
Publicatiedatum: