Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Unie van Waterschappen onderzoekt aanpassingen belastingstelsel

Op 18 mei is het tussenrapport van de Commissie Aanpassing Belastingstelsel uitgekomen. In dit rapport doet de commissie verslag van haar bevindingen van het onderzoek naar een mogelijke aanpassing van het belastingstelsel van de waterschappen.



Het bestuur van de Unie van Waterschappen heeft de Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB) de opdracht gegeven om te onderzoeken of het belastingstelsel van de waterschappen op de middellange termijn houdbaar is en verbetervoorstellen te formuleren indien blijkt dat aanpassingen nodig zijn.

Conclusies
In dit rapport informeert de CAB over haar bevindingen rond de verkenning van het belastingstelsel van de waterschappen. Dit zijn de belangrijkste conclusies, gebaseerd op de gesprekken van de commissie met de waterschappen en een aantal externe stakeholders:
  • Het belastingstelsel van de waterschappen functioneert op dit moment redelijk goed tot goed.
  • Alhoewel verbeteringen denkbaar zijn, is men in het algemeen redelijk tevreden over de huidige lastenverdeling.
  • De financiering van het HWBP is op orde.
  • Kwijtschelding is bij sommige waterschappen een aandachtspunt.
  • Het is een breed gedragen wens om een eventueel nieuw belastingstelsel goed uitlegbaar, rechtvaardig, eenvoudig en transparant te laten zijn met aandacht voor de hoogte van de perceptiekosten.
  • Het is een breed gedragen wens om bij een eventueel nieuw belastingstelsel rekening te houden met regionale verschillen tussen de waterschappen.
Daarnaast is in de gesprekken gebleken dat er behoefte is aan een stelsel dat mogelijkheden biedt om goed gedrag te stimuleren en indien mogelijk te belonen en een stelsel dat het mogelijk maakt om extra voorzieningen apart in rekening te brengen. De afhaakproblematiek, de problematiek van nieuwe stoffen in het oppervlaktewater en de regenwaterproblematiek zijn verder zaken waar de CAB in het vervolgtraject van haar onderzoek mee aan de slag gaat.

Vervolgtraject
Met deze tussenrapportage rondt de commissie de eerste fase van haar opdracht af en maakt zij een aanvang met de vervolgfase. In de vervolgfase werkt de commissie scenario's voor mogelijke oplossingsrichtingen uit. Ook in deze fase betrekt de CAB actief de waterschappen en de externe stakeholders.
Publicatiedatum: