Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fotoreportage Energiek2020 Event

"Rol tuinbouw in toekomst energie enorm"

Tholen - Bij DLV GreenQ in Bleiswijk vond gisteren het Energiek2020 Event plaats. Overkoepelend thema was Energiek: bespaar een piek.

Nico Ruiten, voorzitter van LTO Nederland, opende de dag met een broad overview van het huidige, sectorspecifieke beleid van de overheid. Hoe zit het met de subsidieverstrekkingen, hoe wordt dat geld over de belanghebbende partijen verdeeld en welke thema's hebben de aandacht? Toekomstige energiewinning en -voorziening is een van de centrale thema's. "De voornaamste onderzoeksvragen liggen op de volgende gebieden: hoe gaan we om met warmte, hoe overkomen we de nog altijd grote obstakels in de geothermie en wat kan de tuinbouw betekenen voor de flexibiliteit van het energienet. De tuinbouw levert, verbruikt en buffert energie en is daarom een interessante partij in de grotere maatschappelijke vraag naar de toekomst van onze energie."

Bekijk hier de fotoreportage



Plafond aan emissie

André Faaij, hoogleraar energiesystemen in Wageningen en hoofdspreker van de middag, gaf vervolgens een wervelende presentatie over de toekomst van onze energie. Interessant was zijn observatie dat er geen tekort aan fossiele brandstoffen is maar een plafond aan de emissie. "Energiewinning is aan het diversifiëren en doet dat ook steeds sneller, omdat men het in elk geval hierover eens is: energie moet schoner." Waar we uiteindelijk op uit zouden moeten komen is op een 'energie neutrale' energievoorziening – iets wat theoretisch mogelijk zou moeten zijn maar gezien een miljoen obstakels nog wel even op zich zal laten wachten. Nederland zelf, vertelde Faaij verder, heeft weliswaar een van de best ontwikkelde energienetten ter wereld, maar is op andere gebieden hekkensluiter als het aankomt op het verwezenlijken van dit ideaal. Zo is de samenwerking tussen overheid en industrie volgens Faaij beroerd, is er over de jaren een wispelturig energiebeleid gevoerd en werkt het idee van 'ach – wij hebben toch ons gas' innovatie tegen.


André Faaij

"In elk geval blijft niets hetzelfde," garandeert Faaije ons. "Wat we wel weten is dat alles gaat veranderen en dat die veranderingen steeds sneller zullen gaan. Er zal veel meer geïnvesteerd moeten worden in het energievraagstuk."


Het publiek luistert geboeid

Wokshops
Deelnemers waaiden vervolgens uiteen over een scala aan workshops, alwaar op meer specifieke terreinen en in meer concrete teelten werd ingegaan op het energievraagstuk. Actuele vraagstukken zijn – to name a few - het telen bij een hogere luchtvochtigheid (wat energie bespaart, maar allerlei complicaties met zich mee kan brengen), hoe licht het best gestuurd kan worden en waar verbeterpunten op het gebied van isolatie liggen.

De dag werd afgesloten met een sprint langs enkele van de vele teeltproeven die door Wageningen UR in het Horti Science Park, gelegen pal naast het gebouw van GreenQ, worden gehouden. Binnen de tuinbouw zijn wetenschap en praktijk nauw verbonden, zo kon men merken aan de vele vragen en discussies die bij iedere proef weer loskwamen. Daarbij werd soms stevig kritiek op aanpak en onderzoeksvragen niet geschuwd, maar, zo kon men ook uit de reacties opmaken, is juist die discussie een verdienste.

Bekijk hier de fotoreportage