Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"LED bespaart energie en helpt bij gewasbescherming"

Het controleren van de groei van een tomatenplant is in de winter meestal eenvoudiger dan in de zomer, omdat de temperatuur- en lichtomstandigheden beter gelijkmatig kunnen worden gehouden.

In Finland hebben telers veel ervaring met het kunstmatig belichten van tomaat en HPS-technologie wordt algemeen gebruikt. De maximale gewashoeveelheden met HPS-licht zijn bereikt. Tomaat groeit deels in de schaduw dat wil zeggen dat dit gewas slechts tot een bepaalde hoeveelheid licht nog voordeel ondervindt van die belichting. Uitgedrukt in DLI is de hoogste hoeveelheid licht waarvan de tomatenplant nog profijt heeft, 30 mol/d.

Buiten energiebesparing biedt LED-technologie de plant ook optimale lichtkwaliteit om een maximale oogst van goede kwaliteit te realiseren. Er zijn ook indicaties dat bepaalde plagen, zoals wittevlieg, reageren op bepaalde lichteigenschappen.



LED-armaturen en lampen kunnen op verschillende manieren worden gemonteerd. De Finse LED-producent Netled werkt bijvoorbeeld samen met Lepaa om verschillende lampen te testen voor armaturen met tussenbelichting. Het doel is om de beste lampen te vinden voor distributie van licht op de bladeren van de plant.



Ook met de lagere energieprijzen blijft energiezuinigheid een belangrijk thema binnen de kassensector in Finland. Verschillende energieleveranciers hebben voor de lente hogere prijzen aangekondigd of al doorgevoerd. De enige manier om de gevolgen van hogere prijzen te compenseren, is het energieverbruik te verlagen.

LED-verlichting kan dezelfde lichtniveaus leveren als HPS, maar met beduidend lager energieverbruik. Er zijn ook duidelijke verschillen in operationele efficiƫntie tussen HPS-lampen onderling. Netled helpt telers bij het vinden van manieren om hun energieverbruik te verlagen, ongeacht de gebruikte lichttechnologie.

Voor meer informatie:
Netled
netled.fi
Publicatiedatum: