Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Finse teler zet overtollig vocht om in water en warmte

In het Finse dorp Lepsämä teelt de Erno Laukkrainen basilicum en meer dan dertig soorten kruiden en cressen in potten. Sinds de start van zijn bedrijf Nurmitarhat Oy in 1990 presenteert het bedrijf zijn producten als veilig, efficiënt en duurzaam geteeld.

De telers in Nurmitarhat spitsen zich toe op de continue verbetering van de kwaliteit van hun productie. Hun moderne kas bevat dan ook hoogstaande technologie zoals de energiebesparende Ventilated Latent Heat Converter (VLHC) van het Israëlische bedrijf Agam.

De VLHC-machine haalt vochtige lucht uit de kas en zet de damp in een koeltoren om in water en warmte. De vrijgekomen warmte gaat terug de kas in als warme, droge lucht. Op die manier converteert de VLHC de latente warmte, opgeslagen in de waterdamp levert een aanzienlijke energiebesparing op.


Finse kruiden teler, Erno Laukkrainen van Nurmitarhat voor de Ventilated Latent heat Converter

Warmteverlies
Laukkrainen besloot om deze technologie te installeren toen hij zag dat de kwaliteit van zijn gewassen achteruit ging door de hoge luchtvochtigheid in de kas. Hij moest zijn luchtramen vaak open doen om het overtollige vocht kwijt te raken, wat leidde tot warmteverlies, omdat de warmte ontsnapt uit de kas tijdens het ventileren. Nu ontvochtigt de VLHC de lucht en de teler wint de latente energie opgeslagen in de vochtige lucht, die normaal ook zou verdwijnen via het luchtraam. Andere voordelen zijn een vermindering van plagen en ziekten veroorzaakt door teveel vocht in de kas en dat de planten beter gedijen in een iets droger klimaat.

Voor meer informatie:
Agam Greenhouse Energy Systems Ltd.
Chaim Edelman
chaim@agam-energy.com
Tel. +972-8-9403050
Fax.+972-8-9403232
www.agam-greenhouses.com
www.agam-energy.com


Publicatiedatum: