Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Metingen ventilatoren Jamuflor

In een afdeling met Ventilation Jets en Nivolatoren bij kwekerij Jamuflor in De Kwakel werd, in vergelijking met een referentieafdeling, de klimaatgelijkheid verbeterd en energie bespaard. Dit kon worden gerealiseerd door de minimum buis, de schermkier en de minimum raamstand uit te schakelen. De resultaten staan beschreven in een verslag van Multi-meet. Paul Blom van Multi-meet voerde in het najaar van 2014 de metingen met draadloze sensoren uit. Dat gebeurde in het kader van het versnellingsprogramma Het Nieuwe Telen.

Jamuflor teelt phalaenopsis in opkweek voor een collega teler. Voor deze teelt moeten hoge kastemperaturen worden gerealiseerd, van 28 – 30 graden, wat zorgt voor hoge energiekosten. Energie maakt daarom een relatief groot deel van de kostprijs uit en vraagt daarom om extra aandacht.

Een probleem bij de huidige manier van telen is dat er veel verwarmingscapaciteit wordt gebruikt om te ontvochtigen, dus niet alleen om te verwarmen. Door de luchtvochtigheid op een andere manier in de hand te houden, is het mogelijk om veel minder energie in de verwarming te steken.


bron: Energiek2020
Publicatiedatum: