Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wereldwijd registratiesysteem deze week geïntroduceerd

VN-top: Duurzame teelt en fairtrade op basis van GS1-standaarden

GS1 werkt via haar standaarden mee aan de verduurzaming van de mondiale agroketen. CEO en voorzitter van GS1 Global, Miguel Lopera zei bij de VN-top: "Elke boerderij een eigen identificatienummer". Dit draagt ertoe bij dat aan de groeiende vraag naar duurzame voeding kan worden voorzien. En het stelt kleinere telers en agrobedrijven in ontwikkelingslanden in staat om zich verder te ontwikkelen.



"Om in de toekomst de groeiende wereldbevolking te kunnen blijven voeden, moet de mondiale voedselproductie verduurzamen. Dat bewustzijn neemt gelukkig toe. Consumenten vragen meer naar duurzame voeding en steeds meer telers en producenten schakelen over op duurzame productiewijzen. Om dit te kunnen registreren en controleren, is er een wildgroei ontstaan in het aantal standaarden en controlesystemen. En dat werkt contra-productief," meent GS1.

Onnodige kosten en barrières

Telers en producenten kunnen onmogelijk aan alle verschillende standaarden rapporteren over de manier waarop ze werken en welke vooruitgang ze boeken. Vooral in de ontwikkelingslanden is deze druk het grootst. Het werkt nodeloos kostenverhogend en het werpt extra barrières op voor boeren en agrobedrijven in die landen om op de wereldmarkt zaken te doen. Dit staat haaks op de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties. Daarin is veilige en duurzame landbouw topprioriteit.

Blue Number Initiative
Er zijn op dit moment wereldwijd honderden standaarden en certificeringssystemen in gebruik voor duurzame landbouw. GS1 maakt deel uit van een collectieve inspanning om deze in kaart te brengen en te harmoniseren. Dit heet het Blue Number Initiative. Het is een wereldwijd erkend registratiesysteem van duurzame telers. Dit systeem stelt telers, agrobedrijven, de voedingsmiddelenindustrie, retailers, overheden en andere betrokken organisaties in staat om in de gehele supply chain overal ter wereld dezelfde taal te spreken.

Elke kwekerij een eigen nummer
Daarbij krijgt elke kwekerij en elk agrobedrijf, hoe klein ook, een eigen identificatienummer. Dit zogeheten 'blue number' is uniek en wordt kosteloos door de VN aan de bedrijven beschikbaar gesteld. Het blue number is gebaseerd op de GS1-standaard GLN (Global Location Number) en het verwijst naar de locatie van het bedrijf en wat en hoe daar ter plaatse wordt geproduceerd. De bedrijven kunnen zelf alle informatie die ze over zichzelf hebben, in het systeem invoeren. Dit vergroot de zichtbaarheid van elk bedrijf in de gehele keten enorm en het helpt inkopers van producenten en retailers om een duurzame keuze te maken.

Betere toegang tot de markt
Belangrijke winst van dit registratiesysteem van blue numbers is het feit dat alle landbouwbedrijven – en speciaal de kleine en middelgrote bedrijven in de ontwikkelingslanden – op een eenduidige manier hun duurzaamheidsprestaties aantoonbaar kunnen maken. Hierdoor hebben ze een veel betere toegang tot de markt en kunnen ze zich als actieve deelnemer aan deze internationale supply chain van voedingsmiddelen manifesteren.

Beter verantwoord inkopen
"Multinationals zijn steeds meer gericht op verantwoorde inkoop en zij hebben ook behoefte aan transparantie in het begin van de wereldwijde keten van voedingsmiddelen, helemaal tot aan de boeren die de grondstoffen produceren", zegt Miguel Lopera, CEO en voorzitter van GS1 Global. "Via deze systematiek kunnen zij die handelspartners selecteren die ethisch en verantwoordelijk opereren. Deze registratie is ook een goede basis voor consumenten om goed geïnformeerd te worden. Consumenten willen steeds meer weten wat gecertificeerd biologisch en duurzaam is. Ook in de winkelschappen kan dit nu veel beter zichtbaar worden."

Fundament voor duurzaamheidsbeleid
Lopera sprak gisteren in New York waar bij de VN een congres plaatsvond over het gebruik van technologie en analyse van big data om de ontwikkeling van duurzame landbouw te bevorderen. "Deze registratie legt ook een belangrijk fundament voor beleidsmakers in ontwikkelingslanden", zegt Lopera. "Ze krijgen veel beter zicht op bijvoorbeeld welke gewassen waar worden verbouwd, wat de kwaliteit is van de infrastructuur en aan welke duurzaamheidscertificatie lokale bedrijven voldoen. Zo kunnen ook beleidsmakers beter geïnformeerde beslissingen nemen die de ontwikkeling van duurzame landbouw stimuleren."

Blue Number marketplace
Deze week – op 1 oktober – wordt de bèta-versie van het wereldwijde registratiesysteem van telers geïntroduceerd. Voor het einde van 2015 zal het onderliggende IT-systeem helemaal worden afgerond en in het eerste kwartaal van 2016 zal de 'Blue Number marketplace' worden opengesteld. Daar kunnen alle telers hun profiel samenstellen, hun certificatiedocumenten uploaden en allerlei informatie over hun bedrijven tonen en delen met handelspartners.

GS1 Nederland
Jolanda van Heukelom
Amsterdamseweg 206
1182 HL Amstelveen
T: +31 (0) 20 511 38 20
M: +31 (0)6 201 357 60
E: Jolanda.vanHeukelom@gs1.nl


Publicatiedatum: