Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Radijs in papier voor Franse markt

Tholen - Terwijl Europa wetgeving voorbereidt om de plasticberg te doen krimpen, vinden sommige landen het niet snel genoeg gaan. Ze hebben de handschoen al opgepakt, Frankrijk voorop. Ook Nederlandse en Belgische AGF-bedrijven met klanten in Frankrijk moeten zich aanpassen. Zo verpakt groenteleverancier Versland zijn radijs nu in een papieren flowpack, ontworpen door Argos.

Nadat op 1 januari 2022 in Frankrijk een verbod in werking trad op de verkoop van een aantal groenten- en fruitsoorten in plastic – behalve voor verpakkingen van meer dan 1,5 kilo – werd de wet ondertussen nog wat aangepast én aangescherpt. Vanaf 1 januari dit jaar is er geen ontkomen meer aan. Toch zijn er enkele uitzonderingen: volledig rijp fruit – waar het risico op bederf te groot is – en 29 groenten- en fruitsoorten, waaronder verse kruiden, enkele slasoorten, asperges, champignons, broccoli en zachtfruit. Voor steenfruit, druiven of cherrytomaten, om er een paar te noemen, zijn plastic punnets of bekers ondertussen uit den boze in Frankrijk.

Verpakken kan op de bestaande machines
Ook de radijs die Versland, een totaalleverancier in groenten uit Poeldijk, voor een supermarkt op de Franse markt verpakte, zitten sinds enkele maanden in papieren zakjes in plaats van de vertrouwde folie. "We kregen de vraag vanuit Frankrijk", zegt Ed Koelewijn, "waar retailers alternatieven voor plastic moeten zoeken. En dan komt natuurlijk papier in beeld. Maar dat heeft best wat voeten in de aarde, want papier is duurder dan plastic en, het moet gezegd, het gaat ook iets minder snel over de verpakkingsmachines.

Pluspunt is dan weer dat de verpakking op de bestaande machines kan, mits enkele aanpassingen. We zijn met dit type verpakking nu ook al bezig voor andere partijen, want de trend is duidelijk."

Zichtbaarheid belangrijk
Hoewel het nog vroeg is om definitieve uitspraken te doen, hoort Ed over het algemeen dat groenten en fruit, als ze volledig zichtbaar zijn, zoals in plastic verpakkingen, iets beter verkopen dan wanneer een deel van het product aan het zicht onttrokken wordt. "Maar goed, wet is wet. Daar kan niemand onderuit. Het zou evenwel eenvoudiger zijn mocht het Europees geregeld zijn, nu heeft elk land uiteindelijk nog zijn eigen regelgeving, dat is toch lastig."

Dat zichtbaarheid belangrijk is, weet verpakkingsproducent en ontwerper van deze nieuwe papieren flowpack Argos Packaging & Protection maar al te goed. Het zakje van bruin virgin papier met aantrekkelijke full colour bedrukking – in samenwerking met Versland en de uiteindelijke klant is de verpakking zo ontworpen dat die niet veel afwijkt van het design van de originele plastic flowpack – laat voldoende ruimte over voor een cellulose venster.

Testdagen
"We zijn al meer dan twee jaar bezig met dit product", vertelt Martijn Dammers, marketing manager van Argos, dat vanuit Honselersdijk verpakkingen en beschermende materialen produceert voor meerdere sectoren, waaronder sierteelt, AGF, bouw, retail en food en non-food. "In 2022 werd via onze testdagen een netwerk van geïnteresseerden in dit product opgebouwd. Ook Versland was te gast en kon er, net zoals andere genodigden uit de AGF-sector en de verpakkingsindustrie, op de voor de gelegenheid uitgestalde verticale en horizontale verpakkers een monster van eigen meegebrachte groenten en fruit verpakken."

Versland verpakte er als test radijs en nam die mee naar huis, waar de verpakking aan een onderzoek werd onderworpen en in de daaropvolgende dagen ook de houdbaarheidsprestaties nauwgezet werden opgevolgd. Een jaar later is de aanvraag gekomen en werd de papieren flowpack-verpakking ook daadwerkelijk geleverd.

Goede houdbaarheid
"Wij krijgen teruggekoppeld van Versland dat de houdbaarheid minimaal gelijk is aan die van de plastic flowpack", stelt Miquel van den Ende, Specialist duurzaamheid & innovatie bij Argos. "In andere landen, waar wortelen en aardappelen in ons FSC-gecertificeerde papieren flowpack-verpakking verpakt worden, geven testen aan dat de houdbaarheid zelfs beter is dan die van traditionele verpakkingsoplossingen. Al raden we klanten altijd aan eerst goed te testen, want de ene keten is de andere niet."

"Nu zijn we met verschillende partijen in gesprek om testen uit te voeren met andere producten. Op de beurs in Berlijn was er veel aandacht voor dit soort materiaal. De interesse wordt almaar concreter, niet alleen vanuit Frankrijk, waar bij wetgeving plastic wordt teruggedrongen, maar bijvoorbeeld ook vanuit België, waar de vraag eerder vanuit de retail en de consument zelf komt. Wil je van plastic af, dan kom je gauw bij een papieren variant als dit uit," weet Miquel.

De papieren flowpack-verpakkingen van Argos zijn volledig recyclebaar en kunnen mee in de papierafvalstroom, ook het cellulosevenster. Deze duurzame monoverpakking is een circulaire oplossing geproduceerd uit een enkele grondstofsoort, waardoor het recycleproces sterk wordt vereenvoudigd.

Dit artikel verscheen eerder in editie 3, 38e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Versland
ABC Westland 641
2685 DH Poeldijk ·
Tel: 0174287715
ed@versland.com
www.versland.com

Argos
Nieuweweg 10
2675 BC Honselersdijk
Tel: +31 (0)174 630 011
r.wolswijk@argos.nu
www.argos.nu