Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Project PlantGoed van start om aardbei- en frambozenteelt toekomstbestendig te maken

Project PlantGoed wil in de grensregio Vlaanderen-Nederland de tuinbouw-deelsector "aardbei en framboos" toekomstbestendig maken door het ontwikkelen en inzetten van diverse innovaties bij de opkweek van plantgoed. De aardbeien- en frambozensector vertegenwoordigt er jaarlijks een omzet van ongeveer € 275 miljoen. De sector staat echter voor een aantal uitdagingen zoals arbeidstekorten, behoefte aan innovatie en de noodzaak tot verduurzaming. Het project ging van start op 1 februari 2024 en er is €2,8 miljoen budget. Inagro wil samen met Proefcentrum Hoogstraten, Aris, Van der Avoird Trayplant en Delphy voor deze knelpunten een oplossing zoeken.

Automatisering
Een eerste opgave binnen het project is het aanpakken van arbeidstekorten en fluctuaties in arbeidsbehoefte. Door continu te produceren en te investeren in automatisering, moet de afhankelijkheid van seizoensarbeid verminderd worden.

Plantmateriaal dat niet in koeling hoeft
Een tweede opgave is verduurzaming, vooral vanwege de steeds strengere regelgeving. Innovaties in productieprocessen, gesloten teeltsystemen en efficiënter gebruik van ruimte en koeling moeten de druk op het klimaat verminderen. De projectpartners willen de energieverslindende koeling van plantgoed in koelcellen, in functie van opkweek, terugdringen door nieuwe types plantmateriaal te maken die geen of minder nood hebben aan koeling.

AI
Tenslotte moet het project sterk inzetten op innovatie. Met AI en camera's kunnen betere teeltresultaten bereikt worden waarbij licht, vocht, temperatuur en voedingsstoffen in kaart gebracht worden. Het automatiseren van het oogsten en het categoriseren van de stekken na de oogst is een ander doel. Via een camerasysteem of als onderdeel van een oogstrobot kunnen de verschillende parameters van het stekje gemeten worden, zoals steeldikte, bladoppervlakte en lengte. Deze parameters zullen de basis voor een sortering vormen. Zo kan de kwaliteit en kwantiteit van productie sterk toenemen en worden tegelijkertijd de kosten verlaagd.

In de toekomst kunnen ontwikkelde technieken binnen dit project toegepast worden in andere teelten in de tuinbouwsector, zoals sierteelt.

Lees hier meer bij Interreg Vlaanderen-Nederland over onder andere de projectpartners.

Publicatiedatum: